Duurzaam Vandaag
Image default
Beauty en verzorging

Wat is microplastic?

Door de jaren heen is er behoorlijk wat gezegd en geschreven over microplastic. Bovendien wordt er ook steeds meer onderzoek naar uitgevoerd. Dat is ook goed. Ondanks dat we tegenwoordig weten van het bestaan van deze minuscule kleine stukjes plastic is er nog niet zoveel bekend over de impact op onze gezondheid. Wat we wel al weten is dat microplastic tegenwoordig voorkomt op een groot aantal verschillende plaatsen op deze planeet. Op de hoogste bergtoppen tot de diepste bodems van de oceanen, microplastic is overal terug te vinden. Zou jij graag meer te weten willen komen over wat deze super kleine plastic deeltjes nu precies zijn? Dan is het aan te raden om de onderstaande informatie door te nemen.

 

Wat zijn de eigenschappen van microplastic?

 

We hebben het over microplastic wanneer het gaat om kleine, door de mens zelfgemaakte polymeer-houdende materialen die kleiner zijn dan 5 millimeter. Belangrijk om te weten is dat onder de noemer van het microplastic ook nanoplastics vallen. Voor deze nanoplastics geldt dat de afmetingen kleiner zijn dan 100 nanometer. Van belang om rekening mee te houden is dat microplastic in bepaalde gevallen doelbewust wordt gebruikt. Bekend is dat ze in verschillende artikelen doelbewust wordt geïntegreerd. Het gaat dan om:

– Shampoo;

– Tandpasta;

– Scrubs;

– Make-up.

Voor de primaire microplastics geldt ook dat ze afkomstig kunnen zijn van met name preproductie pellets en korrels van kunstgrasvelden. Ook in schurende reinigingsmiddelen wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van deze super kleine plastic deeltjes.

 

Wanneer spreken we over secundaire microplastics?

 

Naast bovenstaande is het ook de moeite waard om nog verder in te gaan op de secundaire microplastics. Het afbreken hiervan kan namelijk in de praktijk op verschillende manieren plaatsvinden. Denk hierbij concreet aan:

– Indien het plastic als afval rondzwerft;

– Tijdens het gebruik van plastic producten.

Verschillende factoren kunnen hun invloed uitoefenen op plastic waardoor het afbreken van het materiaal in gang wordt gezet. Bekende factoren die hier een bijdrage aan kunnen leveren zijn:

– UV-licht;

– Wrijving;

– Warmte.

Onder invloed van deze factoren worden er steeds kleiner wordende plastic deeltjes gevormd. Deze kunnen vervolgens op verschillende manieren de mens bereiken. Vergis je namelijk niet, dit plastic bevindt zich niet alleen maar in de natuur en in bepaalde producten waar we gebruik van maken. Ook via het water is het bijvoorbeeld mogelijk dat microplastic ons kan bereiken.

 

Het belang van verder onderzoek naar microplastic

 

Het is bekend dat microplastic in de meest uiteenlopende uithoeken van onze planeet is terug te vinden. De exacte invloed die microplastic uitoefent, op de levende organismen die zich op deze wereld bevinden, is nog niet zo bekend. Daarom is het belangrijk dat er zorgvuldig onderzoek naar wordt uitgevoerd. Tegelijkertijd kan er ook op zoek worden gegaan naar mogelijkheden om doelbewuster met plastic om te gaan. Op deze manier kan worden voorkomen dat het probleem met betrekking tot microplastic richting de toekomst nog verder zal toenemen. Klik hier om meer te weten te komen over dit onderwerp.