Duurzaam Vandaag
Image default
Beauty en verzorging

Oral-B of Philips, welke tandenborstels zijn beter?

We praten in dit artikel over elektrische tandenborstels. Praktijkervaringen laten zien dat die betere resultaten geven dan handmatige tandenborstels. De twee grootste merken van elektrische tandenborstels zijn Oral-B en Philips. De apparaten van deze merken poetsen op een andere manier. We zullen die twee manieren beschrijven. Welke van die twee merken is op dit gebied beter? Met die vraag sluiten we af.

Oral-B

De elektrische tandenborstels van Oral-B hebben een roterende borstel, die bovendien trilt. Door de combinatie van die twee bewegingen wordt het tandplak prima verwijderd. Oral-B biedt veel verschillende modellen met diverse combinaties van functies. De prijzen lopen daardoor nogal uiteen.

Philips Sonicare

De elektrische tandenborstels van Philips hebben een borstel, die zijwaarts heen-en-weer beweegt en bovendien trilt. Zowel de kop van een Philips elektrische tandenborstel, als de beweging die de borstel maakt, lijken op die van een handmatige tandenborstel. Ook deze twee bewegingen zorgen gezamenlijk voor een prima tandplakverwijdering. Net als Oral-B heeft Philips vele modellen met tal van verschillende functionaliteiten en prijzen.

Functionaliteiten

Zoals al eerder is opgemerkt, bieden elektrische tandenborstels tal van functionaliteiten, die eveneens de prijzen bepalen. We noemen er hier een aantal.

Oplaadbaar

Elektrische tandenborstel hebben normaliter een oplaadbare batterij. Dat geeft veel bewegingsvrijheid. Als de capaciteit voldoende groot is, kunt u een borstel meenemen op reis zonder oplader en hoeft u zich ook niet druk te maken over het type stopcontact.

Drukmeter

Als u de borstel met veel kracht op het tandvlees drukt, dan kunt u het tandvlees beschadigen en ook het tandglazuur. Een elektrische tandenborstel kan een drukmeter hebben. Een alarm kan aangeven wanneer u teveel kracht uitoefent.

Timer

U dient uw tanden gedurende tenminste 2 minuten te poetsen. Uw gebit dient u in 4 delen op te splitsen: boven, onder, rechts en links. Dat betekent dat ieder deel meer dan 30 seconden lang dient te worden gepoetst. Een elektrische tandenborstel kan een timer hebben, die daarbij helpt.

Instelbare snelheden

Als een elektrische tandenborstel door diverse personen wordt gebruikt, dan is het prettig als u de snelheid kunt instellen. De voorkeur voor de snelheid kan verschillen.

Intelligentie

Er zijn elektrische tandenborstels die allerlei gegevens met een app op een smartphone kunnen uitwisselen.

Keuze uit opzetborstels

Het is fijn als u kunt kiezen uit diverse typen opzetborstels. Dan kunt u die kiezen, die u het prettigst vindt.

Vergelijking

De Consumentbond heeft diverse modellen elektrische tandenborstels met elkaar vergeleken. Daarbij is aandacht besteed aan de tandplakverwijdering, het geluidsvolume, de accuduur en natuurlijk het gebruiksgemak. Uit een vergelijking die in 2020 werd uitgevoerd met 87 modellen, kwam ook vanwege de prijs de Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 HX6803/63 als de beste uit de bus. De beste koop vond men de Oral-B Vitality 100 CrossAction Blauw. Maar de Consumentbond merkt ook op, dat in feite de beste keuze de tandenborstel is, die u zelf prettig vindt om mee te poetsen. De een vindt de ronddraaiende borstels prettiger en de ander de heen-en-weer bewegende. Ook zal niet iedereen dezelfde waarden toekennen aan de diverse functionaliteiten. Kijk daarom naar het zeer brede aanbod van beide merken op www.tandartswereld.nl.