Duurzaam Vandaag
Image default
Beauty en verzorging

Mogelijke oorzaken van gistpuistjes

Gistpuistjes staan ook bekend als pityrosporum folliculitis. Het is een rode, jeukende uitslag die soms als puistjes verschijnt. Ze worden veroorzaakt door een gist genaamd pthirus. Lees wat nog meer mogelijke oorzaken zijn van gistpuistjes.

Wat is een gistpuistje?

Een gistpuistje – ook wel pityrosporum folliculitis genoemd – is een vorm van acne die wordt veroorzaakt door een gist die van nature op de menselijke huid groeit. Het verschilt van andere soorten acne omdat het niet komt door verstopte poriën, maar door een overgroei van deze natuurlijke gist. Gist groeit het best op warme, vochtige plekken van het lichaam, zoals oksels, de liezen en de huid van het gezicht. Als je een gevoelige huid hebt, heb je meer kans op een schimmelinfectie omdat de conditie van je huid het makkelijker maakt voor de gist om te overwoekeren. Je kunt ook een schimmelinfectie krijgen als je bepaalde medicijnen gebruikt of antibiotica gebruikt. Omdat je de gist kunt overbrengen naar andere delen van je lichaam, kan een schimmelinfectie in je gezicht zich verspreiden naar je nek, rug, oksels en liezen. Gebieden die bedekt zijn met haar, zoals je hoofdhuid, lopen ook risico.

Waarom krijg je gistpuistjes?

Gist leeft van nature op je huid, maar als het te veel groeit, kan het puistjes veroorzaken. Je kunt meer gist op je lichaam hebben als je een verzwakt immuunsysteem hebt, antibiotica gebruikt of diabetes hebt, omdat gist in deze omstandigheden kan groeien en gedijen. Omdat de warme, vochtige omgeving van je oksels en liezen erg lijkt op die van je gezicht, is het gemakkelijk voor de huidbacteriën op je lichaam om zich naar je gezicht te verspreiden en een puistje te veroorzaken. Bacteriën kunnen je poriën binnendringen en puistjes veroorzaken, of je poriën verstoppen, waardoor bacteriën er gemakkelijk in kunnen groeien. Hetzelfde geldt voor acne-veroorzakende bacteriën, die ook kunnen leiden tot acne in je gezicht.

Droge huid borstelen en scrubben

Omdat gist het beste groeit in een warme en vochtige omgeving, zou het gunstig zijn als je je huid een beetje kunt uitdrogen om de gist te doden en puistjes te voorkomen. Een droge huid borstelen is een geweldige manier om je huid voorzichtig te ontdoen van dode huidcellen en openstaande poriën, zodat je onzuiverheden gemakkelijker kunt wegwassen. Ten minste eenmaal per week je huid scrubben met een milde scrub kan ook helpen om je huid te ontdoen van bacteriën en puistjes te voorkomen. Een scrub met salicylzuur kan ook helpen tegen mee-eters en mee-eters, hoewel je altijd eerst een dermatoloog moet raadplegen voordat je er een koopt. Een scrub is ook een goede manier om je huid te hydrateren, want het voorziet haar van essentiële mineralen, voedingsstoffen en vitaminen. Een te droge huid kan vaak leiden tot puistjes, dus houd je huid gehydrateerd! Voor meer informatie en advies lees hier verder.

https://www.dr-jetskeultee.nl/