Duurzaam Vandaag
Image default
Energie

Voor- en nadelen van diverse soorten zonnepanelen

Ben je van de vele voordelen van zonnepanelen overtuigd, dan is het slim om eerst de voor- en nadelen van de diverse zonnepaneelsoorten met elkaar te vergelijken voordat je definitief een keuze maakt. Maar wat zijn de voor- en nadelen van de diverse soorten zonnepanelen en wat komt hier allemaal bij kijken? Ga door met lezen en je komt het allemaal te weten.

 

Voor- en nadelen dunne film zonnepanelen

Dunne film panelen zijn mooi, niet bepaald duur, licht van gewicht en de kans op scheurvorming is klein. Houd wel rekening dat het gaat om een niet bewezen techniek, dat je rekening met degradatie moet houden, dat het rendement per vierkante meter lager uitvalt en dat ook de garantie minder is dan bij andere zonnepaneelsoorten.

 

Voor- en nadelen polykristallijne panelen

Polykristallijne panelen zijn voordelig geprijsd en je kunt een grote oppervlakte met deze zonnepaneelsoort bedekken. Daarnaast is er minder sprake van restafval dankzij het eenvoudig productieproces, maar vergeet niet dat het rendement lager uitvalt, er sprake is van een hoger temperatuur coëfficiënt, ze minder mooi zijn en je een groter oppervlakte nodig hebt.

 

Voor- en nadelen kristallijne panelen

Monokristallijne zonnepanelen worden door velen mooi gevonden, er is minder ruimte nodig voor de plaatsing en het rendement is hoog. De prijs voor kristallijne panelen zijn nog vrij hoog en er is meer restafval tijdens het productieproces.

 

Voor- en nadelen glas-glas panelen

Koop je glas-glas zonnepanelen, dan profiteer je van een hoog rendement, een lange levensduur, een hoog vermogen en er is geen sprake van oxidatie of het doorlaten van waterdamp. Vergeet niet dat glas-glas zonnepanelen een zwaar gewicht hebben en dat de kosten nog vrij hoog uitvallen aangezien het om een nieuwe techniek gaat. Wil je liever voor een voordelige maar rendabele keuze, ga dan voor dunne film panelen.

 

Overweeg je het investeren in een zonnepanelensysteem? Het is dan slim om eerst een professioneel te spreken zodat je wordt voorzien van deskundig advies over de meest geschikte opties in jouw geval. Hou ook het laatste nieuws op dit gebied in de gaten, want zonnepanelen ontwikkelen zich razendsnel. Zo kan je ook profiteren van het opwekken van groene stroom op duurzame wijze.