Duurzaam Vandaag
Image default
Energie

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Met zonnepanelen ben je in staat om zelf energie op te wekken, waardoor je uiteindelijk flink gaat besparen op je energierekening. Toch gaat er nog wat tijd overheen voordat je hier iets van gaat merken. Voordat je zonnepanelen gaat aanschaffen is het belangrijk om te weten wat je mogelijkheden zijn en hoe jij hiervan gaat profiteren. Hier lees je de meest gestelde vragen over zonnepanelen, zodat een groot deel van jouw vragen al beantwoord worden.

 

Na het lezen van dit artikel nog vragen over zonnepanelen? Bij Zonduurzaam adviseren ze je graag bij aanschaf van zonnepanelen. 

1. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Niet ieder dak is geschikt voor zonnepanelen. Een zonnepaneleninstallatie werkt het beste wanneer een dak richting het zuiden staat. Daarnaast moet het dak ook een hellingshoek van 36 graden hebben. Op deze manier behaal je het hoogste rendement. Als een dak op het zuidoosten en zuidwesten hebt met een helling van 20 tot 60 graden is de opbrengst ook nog tenminste 90%. Op platte daken kun je ook zonnepanelen plaatsen, maar ze moeten dan wel op de juiste helling gezet worden wat vaak extra kosten met zich mee brengt.

2. Wat is de terugverdientijd voor zonnepanelen?

Over het algemeen is de terugverdientijd tussen de 6 en 8 jaar. De terugverdientijd voor zonnepanelen is afhankelijk van meerdere zaken. Denk hierbij aan de weersomstandigheden en de onderhoudskosten. Ook zal het rendement iets teruglopen naarmate de zonnepanelen ouder worden.

3. Is er subsidie voor zonnepanelen?

Op dit moment is er nog subsidie voor zonnepanelen. Wat je precies kunt verwachten verschilt per gemeente, waardoor het altijd slim is om dit eerst na te vragen. Een subsidie maakt het extra aantrekkelijk om zonnepanelen te plaatsen en hiermee willen gemeenten mensen aansporen om duurzame keuzes voor hun woning te maken. Toch zijn er steeds minder subsidies verkrijgbaar, omdat installaties ook beter betaalbaar worden. Hoe sneller je kiest voor zonnepanelen, hoe groter de kans is dat je nog gebruik kunt maken van subsidies.

4. Werken zonnepanelen in de winter?

Ja, zonnepanelen werken ook in de winter. Zonnepanelen werken op basis van licht en ook in de winter kun je dan ook energie opwekken via je installatie. Houd er wel rekening mee dat het rendement een stukje lager ligt. Zo’n 70% van de jaarproductie wordt opgewekt in de zomer, 30% in de winter.

 

https://zonduurzaam.nl/