Duurzaam Vandaag
Image default
Afvalverwerking

Worden blauwe bessen binnenkort verkocht zonder plastic verpakking?

Blauwe bessen zijn rijk aan anti-oxidanten en daarnaast ook makkelijk te verwerken in gerechten en yoghurt. De afgelopen jaren is de verkoop van deze besjes dan ook enorm gestegen, maar zo dus ook de plastic bakjes waarin ze worden verkocht. Biologische distributeur Eosta wil hier iets aan doen en heeft drie verschillende verpakkingsmethoden ontwikkeld voor deze fruitsoort. Er wordt op dit moment zelfs gewerkt aan een vierde. Als andere verpakkingsgroothandels dit voorbeeld volgen, worden er echt stappen gemaakt in het verduurzamen van de verpakkingsindustrie.

Eosta’s verpakkingsmanager Paul Hendriks speelt hier een grote rol in. Hij kent het klappen van de zweep en werkte in het verleden al met biologische innovaties op dit gebied, waaronder Natural Branding en verpakkingen van suikerrietafval. Het liefst ziet hij verpakkingen helemaal verdwijnen, maar of dat nu realistisch is, is de vraag. Daarom blijft hij doorgaan met innoveren en is een vierde biologische verpakking alweer onderweg.

Hieronder de vier innovaties die plastic verpakkingen voor de blauwe bes niet meer nodig maakt.

1. Verpakkingsvrij

Een verpakkingsvrije blauwe bes is natuurlijk het streven. Is het echt nodig om te verpakken? In Duitsland is dit fenomeen bij de milieubewuste klanten van Eosta al een feit: zij kopen de blauwe bes in grote hoeveelheden in en bieden ze aan in een grote bak. Klanten kunnen zelf de gewenste hoeveelheid opscheppen en in een papieren zakje of eigen meegebracht bakje doen. Dat is een mooi streven voor Nederland!

2. De shaker

Shakers zijn bekers gemaakt van suikerrietkarton. Eosta heeft er twee op de markt gebracht voor blauwe bessen: een volledig plasticvrije en een shaker met een venster gemaakt van bioplastic.

3. Waterverbruik terugdringen

Het waterverbruik bij de bessenteelt is ook een hekel punt. Dit is niet iets waar je direct bij stil staat, maar naast het terugdringen van plastic verpakkingen is het in biologisch opzicht ook de moeite waard om hierbij actie te ondernemen. De bessen die Eosta elk jaar importeert verbruiken maar liefst 2,3 milijoen liter water minder dan de ‘gewone’ blauwe bes. Eosta heeft hier dus al stappen in genomen. Hiermee wordt het watertekort in een bepaald natuurgebied ten zuiden van Spanje aangepakt dat is ontstaan door de bessenteelt.

4. Suikerrietkarton verpakkingen

Kies je toch voor een verpakking, kies dan voor duurzaam karton van bijvoorbeeld suikerriet. Eosta biedt blauwe bessen aan van bakjes van dit soort duurzaam biologisch karton. Een lust voor het milieu, maar ook het oog!

https://www.paperplanetshop.nl