Duurzaam Vandaag
Image default
Energie

5x waarom een energielabel bedrijfspand aanvragen verstandig is

De hele wereld is aan het verduurzamen. Na eeuwenlang weinig aandacht aan het milieu te hebben besteed, dringt het besef de laatste jaren steeds sterker door; we moeten schoner en efficiënter gaan leven en een inhaalslag maken op het gebied van duurzaamheid om de wereld leefbaar te houden voor toekomstige generaties. De overheid heeft daarom een aantal maatregelen in het leven geroepen om toekomstige doelstellingen op het gebied van milieu te verwezenlijken. Een onderdeel van die doelstellingen is het verduurzamen van bedrijven door energielabels. Lees in dit artikel hoe jij als ondernemer ook kunt profiteren van een energielabel bedrijfspand.

1. Verplicht

De eerste reden is misschien gelijk wel de meest overtuigende reden: de overheid heeft het hebben van een energielabel nu al verplicht gesteld in bepaalde situaties. In 2023 wordt het verplicht voor elk bedrijf om een energielabel van C of beter te hebben en in 2050 wil de overheid naar een CO2-arme gebouwde omgeving, wat betekent dat de eisen nog verder aangescherpt worden. Het is verstandig om daar nu al mee bezig en op voorbereid te zijn.

2. Duurzaam

Duurzaam ondernemen is inmiddels geen unique selling point meer, het is noodzaak. Als je niet bezig bent met de duurzaamheid van je bedrijf, loop je achter op de rest van de markt. Daarom is het belangrijk dat je dat in het achterhoofd hebt bij alles wat je doet dat met je onderneming te maken heeft, en dat begint met je bedrijfspand. Door bezig te zijn met het energielabel ben je duurzaam bezig.

3. Verkoop

Als je je bedrijfspand wilt verkopen, is het hebben van een energielabel verplicht. Maar buiten dat het verplicht is, is het ook handig voor jou als verkoper. Het geeft je namelijk meer zekerheid over je onderhandelingspositie. Weet je dat het pand dat je wilt verkopen energiezuinig is en energielabel A heeft? Dan komt dat zeker positief terug in je verkoopprijs.

4. Verhuur

Voor de verhuur van je bedrijfspand geldt eigenlijk hetzelfde als voor de verkoop: een energielabel is verplicht. Maar ook hier geldt (net als voor de verkoop van je bedrijf): het doet je onderhandelingspositie tegenover potentiële huurders goed als je energiezuinigheid aan kunt tonen met een label.

5. Besparen

Hij het aanvragen van een energielabel bedrijfspand stelt de energieadviseur een rapport op waarin hij of zij ook advies uitbrengt over hoe je kunt voldoen aan de eisen van een beter label. Denk daarbij aan betere isolatie of efficiëntere warmtesystemen. Deze adviezen betalen zich later tijdens je bedrijfsvoering altijd terug in de vorm van lagere maandlasten voor de energie.

 

Gerelateerde artikelen

Welke laadpaal is geschikt voor u?

Hoe de beste zonnepanelen installateurs kiezen?

Slimme thermostaten vergelijken