Duurzaam Vandaag
Image default
Energie

Hoe zonnepanelen stroom omzetten in energie

Het vermogen van zonnepanelen is de omzetting van zonlicht in elektriciteit, ofwel direct met behulp van fotovoltaïsche energie (PV) of indirect met behulp van geconcentreerde zonne-energie (CSP). Geconcentreerde zonne-energiesystemen gebruiken lenzen of spiegels en volgsystemen om een​​groot gebied van zonlicht in een kleine straal te concentreren. Fotovoltaïsche cellen zetten licht om in elektrische stroom met behulp van het fotovoltaïsche effect. Het grootste gebruik van zonne-energie is voor het verwarmen van water voor zwembaden en boilers, maar het wordt ook veel gebruikt voor het koelen van gebouwen. Andere toepassingen zijn procesverwarming, ventilatoren en pompen, koeling, airconditioning, drogen en ontvochtigen, koken en distilleren. De warmte van zonne-energie kan worden gebruikt voor koken, ruimteverwarming, waterverwarming of zelfs koeling. Zonneboilers zijn een belangrijk onderdeel van veel geïntegreerde fotovoltaïsche (BIPV) systemen voor gebouwen. Fotovoltaïsche zonne-energie (PV) wekt rechtstreeks elektriciteit op uit zonlicht. Een fotovoltaïsch systeem omvat doorgaans een reeks panelen, een omvormer, een batterij en verschillende andere componenten om de zonne-energie in je huis te kunnen gebruiken.

Zonne-energiesystemen

Zonne-energiesystemen maken gebruik van zonnepanelen met fotovoltaïsche cellen, die zonlicht direct omzetten in elektriciteit. Fotovoltaïsche zonnecellen bestaan ​​uit halfgeleiders die elektriciteit opwekken wanneer ze door licht worden geraakt. De cellen zijn meestal samen verpakt in panelen of arrays, die op het dak van een huis of bedrijf kunnen worden gemonteerd. Zonne-energiesystemen wekken elektriciteit op voor huizen en bedrijven met behulp van zonne-energie. De hoeveelheid geproduceerde elektriciteit is afhankelijk van de grootte van het systeem, dat wordt bepaald door het aantal geïnstalleerde panelen. Het installatieproces omvat het monteren van de panelen op een structuur, het leiden van kabels van de panelen naar een omvormer en het aansluiten van de omvormer op het elektrische systeem van uw huis. Sommige systemen zijn “netgekoppeld”, wat betekent dat ze rechtstreeks zijn aangesloten op de elektriciteitsleidingen van je nutsbedrijf, zodat overtollige energie kan worden terug verkocht aan het nutsbedrijf. Andere systemen zijn “off-grid”, wat betekent dat ze niet zijn aangesloten op de elektriciteitsleidingen van je nutsbedrijf en in plaats daarvan een batterijopslagsysteem gebruiken waarmee je elektriciteit kunt gebruiken wanneer je die nodig hebt.

Soorten zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar: Dunnefilmpanelen hebben een lager rendement dan kristallijne panelen, maar ze zijn goedkoper. Ze zijn ook lichter en gemakkelijker te installeren, waardoor ze een goede keuze zijn voor dakshingles of voor andere toepassingen waarbij de panelen vanuit verschillende hoeken aan zonlicht worden blootgesteld. Kristallijne panelen zijn gemaakt van fotovoltaïsche cellen gemaakt van halfgeleidermaterialen die licht absorberen en omzetten in elektriciteit. Ze worden meestal op een dak of muur geïnstalleerd, maar ze kunnen ook op palen of andere constructies worden gemonteerd. Thermische zonnepanelen gebruiken zonne-energie om water voor thuisgebruik te verwarmen. Bij dit type systeem wordt de zonnecollector op je dak geplaatst en aangesloten op een opslagtank in je woning. Het water wordt vanuit de opslagtank door een reeks leidingen naar de zonnecollector gepompt, waar het wordt verwarmd en vervolgens teruggevoerd naar de opslagtank.