Duurzaam Vandaag
Image default
Energie

Kan ik een kleine windmolen gebruiken voor mijn huis?

Kan ik windenergie gebruiken om mijn huis van stroom te voorzien? Steeds meer mensen stellen deze vraag omdat ze zich willen indekken tegen de stijgende elektriciteitstarieven en op zoek zijn naar een manier om hun plaatselijke wind te benutten. Door middel van een kleine windmolen, zoals die van EAZ, wordt dit steeds makkelijker. In dit artikel duiken we hier dieper op in.

Een kleine windmolen zal voor je werken als:

 • Er genoeg wind is waar je woont

 • Hoge torens zijn toegestaan in jouw buurt of landelijk gebied (of je woont in vlak terrein zonder hoge obstakels in de buurt)

 • Je genoeg ruimte hebt

 • Je kunt bepalen hoeveel elektriciteit je nodig hebt of wilt produceren

 • Het economisch voor u werkt.

 

Waarom zou je kiezen voor windenergie?

Windenergie systemen kunnen een van de meest kosteneffectieve hernieuwbare energiesystemen voor thuisgebruik zijn. Afhankelijk van je wind bron kan een kleine windmolen je elektriciteitsrekening tot wel 100% verlagen, je helpen de hoge kosten te vermijden van het doortrekken van elektriciteitsleidingen naar afgelegen locaties, en soms kan het gelijkstroom of off-grid stroom leveren. Bovendien is de windenergie van kleine windmolens schone en hernieuwbaar.

 

Hoe werken kleine windmolens?

Wind ontstaat door de ongelijke opwarming van het aardoppervlak door de zon. Windturbines zetten de kinetische energie van de wind om in mechanisch vermogen dat een generator aandrijft om schone elektriciteit te produceren. De huidige windmolens zijn veelzijdige modulaire bronnen van elektriciteit. Hun bladen zijn aerodynamisch ontworpen om een maximum aan energie uit de wind te halen. De wind laat de bladen draaien, die een as laten draaien die verbonden is met een generator of de rotor van de generator, die elektriciteit opwekt.

 

Is windenergie praktisch voor mij?

Een klein windenergiesysteem kan je voorzien van een praktische en economische bron van elektriciteit als:

 

 • Je terrein een goede wind bron heeft.

 • Je huis of bedrijf is gelegen op ten minste 0,4 hectare  grond.

 • Je plaatselijke bestemmingsplannen of convenanten kleine windmolens toestaan.

 • Je kunt bepalen hoeveel elektriciteit je nodig hebt of wilt produceren.

 • Het werkt voor je op economisch vlak (Je krijgt misschien een vergoeding van de staat).

 • Je bent tevreden met langetermijninvesteringen van kleine windmolens.

 • Je gemiddelde elektriciteitsrekening is hoog of je hebt geen toegang tot het elektriciteitsnet.

 

Is er genoeg wind op mijn terrein?

Is de wind op je locatie goed genoeg om je investering in een kleine windmolen te rechtvaardigen? Dat is een belangrijke vraag, die niet altijd gemakkelijk te beantwoorden is. De windkracht kan in een gebied van slechts enkele kilometers aanzienlijk variëren door plaatselijke terrein invloeden op de windstroming. Toch zijn er stappen die je kunt ondernemen om de bovenstaande vraag te beantwoorden.

Voorafgaand aan een meetcampagne ter plaatse gebruiken sommige ontwikkelaars van kleine windmolens windkaarten van de overheid om een voorzichtige schatting te maken van de wind op turbine hoogte. Hoewel deze kaarten een algemene indicatie kunnen geven van goede of slechte wind bronnen, bieden zij geen resolutie die hoog genoeg is om lokale locatiekenmerken te identificeren. Windkaarten van de overheid kunnen geen informatie bevatten over complex terrein, bodembedekking, windsnelheidsverdeling, windrichting verdeling, turbulentie-intensiteit en andere lokale effecten.

 

Gebruik kaarten voor kleine windmolens

Gekochte kaarten of diensten bieden vaak een hogere resolutie en meer flexibiliteit met zoomen, oriëntatie en extra functies. Let op de hoogte van de kaart boven de grond in relatie tot de hoogte van de toren van het potentiële project. Het aanpassen van de windsnelheid voor het hoogteverschil tussen de kaart en de turbine hoogte voegt een potentiële bron van fouten toe, afhankelijk van de windschering exponent die wordt geselecteerd, en hoe groter het hoogteverschil, hoe groter de potentiële fout. Daarom zijn voor toepassingen met kleine windmolens windkaarten van 30 tot 40 m veel bruikbaarder dan windkaarten van 10, 60, 80 of 100 m. Het is ook belangrijk om de resolutie van de windkaart of de door het model gegenereerde gegevensreeks te kennen. Als de resolutie lager is dan de terreinkenmerken, zullen aanpassingen nodig zijn om rekening te houden met lokale terrein effecten.

Op deze manier weet je ongeveer of het verstandig om je windmolen te plaatsen, hoe duur de windmolen dan is, valt aan de hand van een kosten en baten analyse verder uit te rekenen.

https://www.eazwind.nl/