Duurzaam Vandaag
Image default
Zakelijke dienstverlening

De Flexplek van 2015

 In het kader van ‘het nieuwe werken’ is er hernieuwde aandacht voor de flexplek. Wat is een flexplek en waarom noemen we het überhaupt een zo? Het is inmiddels alweer een term die 15 jaar oud is en dus totaal geïncorporeerd in het Nederlandse kantoorbeeld. Het is daarom niet verkeerd om deze term eens opnieuw te bekijken om na te gaan hoe we de flexplek tegenwoordig inkleden.

De verschillende invullingen van de flexplek

De flexplek is eigenlijk een flexibele werkruimte die gebruikt en ingericht wordt naar behoefte. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende flexplekken voor:

  • Samenwerken
  • Overleggen
  • Geconcentreerd werken
  • Individueel werken
  • Telefoneren
  • Ontmoeten

Het voordeel van deze flexplekken is dat de omgeving in principe al aangeeft waarvoor de ruimte bedoeld is. Dat betekent dat een ruimte waarin je kunt samenwerken voorzien is van meerdere tafels en stoelen. Terwijl een ruimte voor individueel werken gekenmerkt wordt door rust en afsluiting. Een andere reden waarom deze ruimtes de term ‘flex’ mee krijgen, is vanwege het idee dat je van ruimte naar ruimte kunt verhuizen afhankelijk van je behoefte. Dus je zit niet meer opgesloten op een kantoor, maar bent mobiel.

Het nieuwe werken

Deze zogenaamde flexplekken zijn in het moderne wereldbeeld niet meer weg te denken. Nu alles digitaal gaat kun je overal je werk doen. Dus ook thuis kun je een kantoor inrichten voor bijvoorbeeld individueel werk. Tevens zijn scholen tegenwoordig ook zo ingericht dat studenten op bepaalde plekken in stilte kunnen studeren, terwijl ze elders met hun medestudenten kunnen samenwerken en overleggen. Het werkbeeld en het studiebeeld zijn volledig verandert met de introductie van flexplekken en kan eigenlijk niet meer weggedacht worden. Het is inmiddels zo sterk verbonden met het hele werk en studie leven dat men er niet eens meer bij stil staat. Dit is, en blijft bepalend voor de Nederlandse samenleving.

http://www.leferink.nl/portfolio/flexplek-aanlandplek/