Duurzaam Vandaag
Image default
Woning en Tuin

Koperen lampen

Eigenlijk is koper het klassieke materiaal om lampen van te maken. Zelf de lamp uit het sprookje van Aladdin was, volgens het verhaal, van koper.

Bij koperen lampen denken we direct aan klassiek en antiek. Maar ook moderne, kopern lampen liggen goed in de mode . Koper heeft een warme roodachtig glanzende kleur die een beetje lijkt op de kleur van goud.

Helaas heeft koper bij veel huisvrouwen onterecht een slechte naam. Het zou erg moeilijk zijn koperen lampen goed te onderhouden. Met de moderne onderhoudsmiddelen is die minder goede naam achterhaald. Het is zelfs mogelijk koperen lampen of andere ornamenten te lakken. Het onderhoud is dan natuurlijk veel minder tijdrovend.

En koperen lampen zijn nu verkrijgbaar in alle soorten en maten, klassiek, antiek maar ook modern in uitvoering.
De mooie rode kleur van het materiaal zorgt vaak voor een opvallende noot. Het oog van bezoekers wordt er door aangetrokken.

Het is heel goed mogelijk de hele verlichting in uw huis te laten bestaan uit koperen lampen, maar ook wanneer u een van de ruimtes in huis omdoopt tot koperen kamer kun je daarmee hoge ogen gooien.

Koperen lampen zijn, in dat geval, wel de meest opvallende ornamenten, maar natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden.

Zelf doen?

Het lijkt moeilijk zelf een lamp van koper maken. Maar laat je fantasie eens meedraaien. In elke doe het zelf zaak of bij de loodgieter zijn koperen buizen te koop, van elke lengte en doorsnede.
Met een aantal op gelijke lengte afgezaagde stukjes koperen buis en een rol koperdraad maak je makkelijk zelf een koperen hanglamp. Verbindt de buisjes in driehoeken aan elkaar tot een min of meer bolvormig geheel. Door de buisjes laat je koperdraad lopen, en dat gebruik je om de verbindingen te maken.

Het gereedschap dat je nodig hebt? Een goede rolmaat, een ijzerzaag en een fijne combinatietang, dat is eigenlijk alles.

De zelf gemaakte lampenkap kun je over een andere lamp hangen of los als lampenkap gebruiken. Let wel even op bij het verbinden van de elektriciteit. Zorg voor een veilige aansluiting.

http://wonen-interieur.com/2015/07/07/bijzondere-hanglampen/