Duurzaam Vandaag
Image default
Zakelijke dienstverlening

Bereik meer bij laaggeletterden met animaties

Bereik meer bij laaggeletterden met animaties

Is jouw doelgroep (deels) laaggeletterd? De kans daarop is groot. In Nederland heeft 18% van alle mensen moeite met lezen en schrijven. In totaal zijn dat ruim 2,5 miljoen mensen die moeite hebben om teksten te begrijpen. Steeds meer bedrijven en organisaties kiezen er daarom voor om in hun communicatie een grote rol te geven aan animaties.

Wat is een animatie?

Een uitleganimatie is een korte animatiefilm waarin een boodschap simpel wordt uitgelegd. De meeste uitleg animaties duren slechts één tot anderhalve minuut.  Een voice-over vertelt het verhaal, waarbij de animaties helpen te begrijpen waar het over gaat. Omdat een uitleganimatie kort is, moet je jezelf echt beperken tot de essentie, waardoor de boodschap kraakhelder is. Niet alleen voor laaggeletterden, trouwens. Ook wie niet laaggeletterd is heeft baat bij een uitleganimatie, simpelweg omdat deze boeiender zijn dan een simpele tekst.

Wat kun je uitleggen in een animatie?

Einstein zei ooit dat als je iets niet simpel kunt uitleggen, je het niet goed genoeg begrijpt. Weet jij wel wat je wilt overbrengen? Dan kun je het uitleggen met een animatie. Uitleganimaties worden gebruikt in het onderwijs en bij trainingen om de stof te verduidelijken. Medische organisaties zoals ziekenhuizen en apotheken leggen met animaties uit hoe een behandeling in zijn werk gaat of hoe medicatie toegediend moet worden. Overheidsinstellingen leggen beleid en procedures uit. Alles kan.

Hoe kom je aan een animatie?

Als je animatievideo’s online bekijkt kun je het idee hebben dat ze heel simpel te maken zijn. Maar dat een animatie simpel te begrijpen is, zegt niet over het produceren van een animatie. Natuurlijk, je kunt allerlei tools maken om een animatie in elkaar te zetten, maar daarmee heb je geen goede animatie. Het maken van animaties is een vak apart, waar communicatie, psychologie, design en techniek hand in hand gaan.

Gelukkig hoef je geen meervoudige universitaire studie af te ronden voordat je animaties kunt inzetten. Schakel gewoon Donker Media in. Dit animatiebureau in Eindhoven heeft een vast team getalenteerde medewerkers die met de grootst mogelijke passie hun vak beoefenen. Wil je hier meer weten over animaties en hoe ze worden gemaakt? Neem eens contact met ons op.