Duurzaam Vandaag
Image default
Bedrijven

Waar je op moet letten bij het kopen van ledlampen

Waar vroeger de gloeilampen domineerden in huizen, wordt er tegenwoordig steeds vaker plaats gemaakt voor ledlampen. Dit is een goede stap, want dit type lampen zijn energiezuiniger, milieuvriendelijk en daarnaast hebben ze ook nog eens een langere levensduur. Heb jij nog gloeilampen in je woning of wil je meer ledlampen in je woning en weet je niet waar je op moet letten? In dit artikel staat beschreven waar jij op moet letten bij de aankoop van ledlampen.

De fitting

Als jij geen elektricien bent en niks weet van lampen, dan is het belangrijk om deze tip in je oren te knopen. Wanneer je een lamp gaat kopen is het namelijk van belang dat je weet wat de fitting is van het type lamp. In Nederland komt de dikke draaifitting, de E27, het vaakste voor. Andere veelvoorkomende fittingen zijn E14, een dunne draaifitting, die vaak voorkomen in kaarslampen. Voor spotjes zijn het vaak de GU10 fittingen. Zijn deze fittingen verwarrend voor je, dan kun je ook kiezen voor led strips voor bijvoorbeeld onder je keukenkastjes. Vaak zijn deze zelfs te bedienen met een app en kun je deze laten dimmen en van kleur laten veranderen.

De lichtkleur

Naast de fitting dien je te letten op de lichtkleur van je ledlamp. De kleur van led wordt uitgedrukt in Kelvin (K), waarbij geldt: hoe hoger het aantal Kelvin, des te kouder de kleur van de lamp zal zijn. In veel woningen wordt er gekozen voor 2700K, wat neerkomt op warm licht. Deze kleur kun je vergelijken met halogeenlampen. Wanneer je voorkeur hebt voor een ‘’flame’’ kleur dan kies je voor 2200K en bij naturel wit licht kies je voor 4000K. Ook hierbij geldt dat er dimbare ledlampen en led strips zijn die het aantal Kelvin kunnen veranderen.

Lumen (de lichtopbrengst)

Naast de kleur die de lamp zal geven, geeft ook iedere lamp het aantal lumen aan, de lichtopbrengst. Dit is bepalend voor welke ledverlichting je nodig hebt. Wel is hierin een uitzondering met led TL lampen. Doordat deze volledig rondom licht geeft gaan er meer lumen verloren. Daardoor heb je minder lumen nodig om dezelfde lichtopbrengst te krijgen.

https://heblighting.nl/led-strips/