Duurzaam Vandaag
Image default
Adverteren

Multitasken, goed of slecht?

Multitasken gebeurt steeds vaker op het werk, er wordt even een mail gelezen, een vraag van een collega beantwoordt en voordat je het weet ben je met meerdere dingen tegelijk bezig. De vraag hierbij is of dit wel zo goed is, of vragen we eigenlijk te veel van onze hersenen? Dit artikel zal hier jou antwoord op geven. Tijdens het multitasken wordt de aandacht vanuit je hersenen constant geswitcht en hierdoor ligt de focus maar half op datgene waar mee je bezig bent. Dit heeft natuurlijk negatieve effecten op de kwaliteit en de effectiviteit van je werkzaamheden. Uit onderzoek komen zelfs de volgende gevolgen voort die kunnen ontstaan door multitasken:

Volgens de neuropsychologe Elke Geraers kan je door het multitasken een ongelukkig gevoel krijgen en het kan zelfs leiden tot een burn-out. De vitaliteit wordt hier dan ook zeker niet mee bevorderd. Het multitasken beperkt volgens haar de capaciteit om informatie te verwerken en daardoor krijgen wij het gevoel dat we geen controle meer hebben. Daarnaast daalt de productiviteit ook nog eens 40 procent, je hersenen gaan namelijk van de ene naar de andere taak, waardoor je een stuk minder aandacht aan je werkzaamheden geeft. Ten slotte heeft multitasken ook nog eens daadwerkelijk een negatief effect op ons brein. Ons brein krimpt namelijk wanneer wij meerdere dingen tegelijk doen. Dit is ontdekt tijdens een MRI-scan in een onderzoek van Devora Zack. Het zelfvertrouwen, het concentratievermogen en de prestaties kunnen een deuk op lopen door multitasken en dit wil je natuurlijk voorkomen. Maar hoe voorkom je het multitasken?

Allereerst is het zeer belangrijk dat je bepaalt welke taken je gaat oppakken, stel hierin dan ook goede prioriteiten. Daarnaast moet je altijd werken volgens een reële planning en ten slotte is het belangrijk om je op één taak te storten. Sluit je WhatsApp en Facebook af en gebruik de pauze om daarop te kijken. Heb jij een ongelukkig gevoel op het werk, maar weet je zeker dat dit niet is gekomen door het multitasken dan is het verstandig om op zoek te gaan naar een functie die jou meer ligt. Een outplacementbureau als Carrièrepoort kan je hier altijd mee helpen.

Bron: www.carrierepoort.nl

 

http://carrierepoort.nl/