Duurzaam Vandaag
Image default
Woning en Tuin

4 voordelen van een pelletkachel

Een houtkachel is erg gezellig, maar is tegelijkertijd een flinke vervuiler. Er komt bij de verbranding van het hout namelijk veel fijnstof vrij. Wist je dat een pelletkachel dan een interessant duurzamer alternatief is voor de houtkachel? De pelletkachel is namelijk tot wel 80 procent schoner dan de houtkachel! En daar houdt het niet op. We zetten vier belangrijke voordelen van de pelletkachel voor je op een rijtje.

1. Pelletkachel: ideaal als bijverwarming

Met de huidige hoge energieprijzen is ieder moment waarop de centrale verwarming niet aan hoeft natuurlijk meegenomen. De pelletkachel kan daarbij prima ondersteunen, door tijdens de eerste wat koudere dagen ingezet te worden als bijverwarming. Zo kun je voorkomen dat de centrale verwarming snel weer aanslaat en dat die minder lang hoeft aan te staan. Dat kan flink wat euro’s schelen!

2. Stoken op goedkope brandstof

Pellets waren altijd al een relatief voordelige brandstof, maar door de stijgende energieprijzen worden ze alleen maar interessanter. Heel prettig daarbij is dat de prijs van pellets al jaren redelijk stabiel is. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Als je groot inkoopt kun je vaak nog meer besparen.

3. De pelletkachel heeft een hoog rendement

Als je je woning gaat verwarmen, gaat er altijd een deel van de energie verloren. Gebruik je een standaard houtkachel? Houd dan rekening met een rendement van amper 50 procent. En zet je open haard aan? Dan moet je al blij zijn met een rendement van maximaal 15 procent. In vergelijking met een pelletkachel zijn dit magere getallen. Het rendement van de pelletkachel kan namelijk zelfs meer zijn dan 90 procent!

4. Je hebt er geen traditionele schoorsteen voor nodig

Heeft jouw huis geen traditionele schoorsteen? Dan is een houtkachel geen haalbare optie. Voor een pelletkachel heb je gelukkig zo’n schoorsteen niet nodig. Het enige dat je nodig hebt is een buis van 80 tot 120 mm dik, met of zonder knik. Dat betekent dat de kachel op veel verschillende plekken in de kamer neergezet kan worden: vlakbij een buitenmuur, of juist dichtbij een stopcontact. Keus genoeg!