Duurzaam Vandaag
Image default
Tuin en buitenleven

Wat is de werking van humuszuur en wat zijn de voordelen?

Humus is een stof die in meerdere vormen voorkomt. Het is in de supermarkt te koop als beleg en het zit in de grond. Hier gaan we het hebben over een stof in de humus in de grond, namelijk humuszuur. 

In dit artikel willen wij u informeren over het gebruik van humuszuur.

 

Wat is de werking van humuszuur?

Humuszuur bevindt zich in de grond en is een organisch zuur dat zich heel langzaam omzet in humus. Dit is een proces dat plaatsvindt als er onvoldoende zuurstof aanwezig is voor het volledig afbreken van organische moleculen, wat vaak het geval is enkele meters onder de grond. Humuszuur is bijzonder omdat het een vaste substantie is die wel volledig kan oplossen in water. Fulvinezuur deelt deze eigenschap en heeft verder ook veel weg van humuszuur. Het verschil is dat humuszuur gebonden is aan metalen en mineralen, terwijl puur fulvinezuur gebonden is aan geen enkele andere stof.

De vorming van humus is een erg langdurig proces.  Micro-organismen breken organische verbindingen af, en wanneer hier geen zuurstof bij komt kijken wordt dit omgezet in humus. Het kan al snel een half jaar tot een jaar duren voordat er überhaupt sprake is van humus, maar de vorming van grote hoeveelheden humus duurt lang. Zo duurt het ongeveer 40 miljoen jaar voordat er een humuslaag van 3 meter is gevormd. 

Waarom is humuszuur zo goed?

De aarde van onze aardbol begint steeds verder uitgeput te raken, wat betekent dat er steeds minder voedingsstoffen in de grond zitten. Dit zorgt er soms voor dat planten niet meer kunnen groeien, en in alle gevallen zorgt het voor minder voedingsrijke planten, die hierdoor minder goed kunnen groeien. Humuszuur zorgt ervoor dat grond vruchtbaarder wordt, waardoor planten kunnen groeien op plekken waar dat eerst niet kon. Ook krijgen de planten een betere stikstof- en voedingsopname waardoor planten beter groeien en minder vatbaar zijn voor ziektes.

Humuszuur is dus een uitstekende keuze voor boeren in de akkerbouw die hun gewassen beter willen laten groeien.