Duurzaam Vandaag
Image default
Woning en Tuin

Zo kun je jouw tuin duurzaam inrichten

Je kunt de laatste jaren wel stellen dat het steeds belangrijker is geworden om een woning of tuin duurzaam in te richten. Aandacht voor het milieu is een opkomende trend, en zelf krijg je er ook veel voor terug. Maar hoe kun je zelf meegaan met deze trend? Er zijn veel manieren om zelf ook een duurzame tuin te creëren. Ben jij benieuwd hoe je dit kunt doen? Je leest alles over een duurzaam buitenleven in dit artikel.

Duurzame materialen

Het is allereerst van belang dat je in de tuin gebruik maakt van duurzame materialen. Of je nu van een klassieke tuin houdt of van een moderne tuin, je kunt altijd bewuste keuzes maken. Op het gebied van tuinmeubels kun je kiezen voor eerlijke materialen. Hout met het FSC-keurmerk bijvoorbeeld, of duurzame schuttingen. Je kunt ook de crea bea in jezelf loslaten en oude materialen hergebruiken voor in jouw eigen tuin. Daarnaast kun je ook groenere keuzes maken omtrent planten. Begin een eigen moestuintje en kies voor sterke planten in de tuin. Of leg een groen dak aan op je schuur of garage. Voor paden of borders kun je een kokos bodembedekker gebruiken. Dit zijn allemaal duurzame oplossingen!

Duurzame tuinbestrating

Bestrating zie je in iedere tuin wel voorbij komen. Maar wat als je nu een bewuste keuze maakt, en gaat voor duurzame tuinbestrating. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende halfverhardingen als grind, leem grind, split, schelpen, stol of boomschors. Het geeft jouw tuin een natuurlijke uitstraling, in tegenstelling tot stenen en tegels. Een groot voordeel van halfverharding is dat het goed waterdoorlatend is, waardoor er minder regenwater wegspoelt naar het riool. Halfverharding is een Nederlands gerecycled product, en dus volledig cradle to cradle. Daarnaast is het ook een veel goedkopere optie dan bijvoorbeeld stenen of tegels, dus waarom zou je niet voor halfverharding kiezen?

Duurzame tuinverlichting 

Een echte musthave voor een duurzame tuin is toch wel duurzame tuinverlichting. Vooral tijdens de zomermaanden, komt het veel voor dat tuinverlichting onnodig aan blijft staan. Omdat wij ook wel begrijpen dat verlichting bijdraagt aan een gezellige sfeer, raden wij je aan om duurzame tuinverlichting aan te schaffen. Met LED verlichting of Solar verlichting verspil je een stuk minder energie. De prijs van LED verlichting is misschien iets hoger, maar bespaart wel op energiekosten doordat het minder energie verbruikt. Solar verlichting werkt daarentegen op zonne-energie, en verbruikt dus geen stroom.