Duurzaam Vandaag
Image default
Woning en Tuin

Welke houtkachel past bij jou?

Indien jij je aan het oriënteren bent op het gebied van een houtkachel zal je al snel tot de conclusie zijn gekomen dat je meer dan genoeg mogelijkheden hebt. Dit maakt de keuze dan ook zeker niet gemakkelijk en dit is dan ook precies de reden dat wij dit blogartikel voor je hebben geschreven. In dit artikel gaan we namelijk de voor- en nadelen van de verschillende houtkachels beantwoorden, zodat jij in staat bent om een weloverwogen keuze te maken. Lees snel verder voor meer informatie.

 

Een klassieke houtkachel 

De eerste keuze is dat je gaat voor een klassieke houtkachel. Dit zijn kachels waarbij de vlam volledig natuurlijk is en deze kachels zorgen naar onze mening dan ook voor de beste uitstraling. Wel is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat je deze kachels zelf moet aansteken en op de juiste manier moet bijstoken met haardhout. Dit vraagt dus enige inzet vanuit jezelf. Indien je echter op zoek bent naar de meest natuurlijke houtkachel kunnen wij je deze kachels enkel en alleen maar aanraden.

 

Een pelletkachel

Een pelletkachel werkt op basis van, je raadt het al, pellets. Het betreft hier volautomatische kachels waarin houtpallets worden verbrand. Deze kachels staan bekend om het feit dat ze beschikken over een zo’n optimaal mogelijk verbrandingsproces en tevens een hoog rendement. Zo zullen de pellets urenlang blijven branden, waardoor het mogelijk wordt om je woning urenlang te verwarmen op een milieuvriendelijke en betaalbare wijze. Pelletkachels brengen dus zeker economische voordelen met zich mee. Het nadeel van een palletkachel is echter dat de vlammen er meer kunstmatig uitzien en het heerlijke krakende geluid van hout ontbreekt. Wanneer je echter de voorkeur geeft aan een kachel die bijzonder makkelijk in gebruik is kunnen wij je deze kachels zeker aanraden.

Maak je keuze dan ook niet te snel en overweeg alle voor- en nadelen zorgvuldig.