Duurzaam Vandaag
Image default
Woning en Tuin

Welke dakbedekking is het duurzaamst?

Als er een dakrenovatie op de planning staat of wanneer je een huis gaat laten bouwen is het interessant om voor duurzame dakbedekking te kiezen. Je wil namelijk dat je dakbedekking zo lang mogelijk meegaat en langdurig goede bescherming biedt. Daarnaast draag je met duurzame dakbedekking ook je steentje bij aan het milieu, het materiaal is namelijk meestal herbruikbaar. In dit artikel lees je de verschillende duurzame soorten dakbedekking, en de voordelen. 

Welke soorten duurzame dakbedekking zijn er?

Duurzame dakbedekking heeft een langere levensduur, en je vermindert de impact op het klimaat. Hieronder zie je enkele voorbeelden van duurzame dakbedekking:

  1. EPDM
    Voor licht hellende en platte daken is EPDM het duurzaamste en milieuvriendelijke materiaal voor dakbedekking. Het materiaal is gemaakt van rubber en gaat vijftig jaar of langer mee, daarna kan het eenvoudig weer hergebruikt worden. Nog een voordeel van EPDM is dat het materiaal haar samenstelling en vorm al die tijd behoudt, het beschadigt of scheurt dus niet.

  2. Zinken dakbedekking 

Zinken dakbedekking is ook ontzettend duurzaam materiaal. Het wordt gebruikt voor hellende daken en kan wel 125 jaar lang meegaan. Daarnaast is zink 100 procent recyclebaar en onderhoudsvriendelijk. Zinken dakbedekking is wel een duurdere investering, maar je weet zeker dat het een eeuw mee kan gaan. 

  1. Groen dak
    Bij een groendak, ook wel sedumdak genoemd, plant je begroeiing zoals gras, bloemen en planten op je dak. Een groendak is niet alleen duurzaam omdat het dak lang meegaat, je zorgt ook voor meer biodiversiteit in je buurt en een groene leefomgeving. Daarnaast vangt een groendak overtollig regenwater op zodat je wateroverlast beperkt. 

 

Lees meer informatie op Dakdekkersgids.nl.

Voordelen van duurzame dakbedekking

Duurzame dakbedekking heeft wel een hogere aanschafprijs, maar het is een langetermijninvestering die het waard is. Je dakbedekking gaat namelijk meer dan 50 jaar mee. Hieronder zie je de voordelen van duurzame dakbedekking nog eens op een rijtje. 

  1. Duurzame dakbedekking heeft een langere levensduur, waardoor je je dakbedekking niet snel hoeft te vervangen.

  2. Je woning wordt meer waard

  3. Een duurzaam dak is niet of minder belastend voor het milieu en het materiaal is herbruikbaar