Duurzaam Vandaag
Image default
Woning en Tuin

Waterontharder vs ontkalker

Ben je op zoek naar een goed systeem om het harde Nederlandse leidingwater om te zetten in zacht water? Dan kom je al snel een aantal verschillende termen tegen, zoals de waterontharder, de waterverzachter en de ontkalker. Door deze termen kun je de indruk krijgen dat het hierbij gaat om verschillende apparaten, maar dat is niet het geval. Waar je ontkalker leest, kun je dus ook gewoon waterontharder of waterverzachter lezen. Uiteindelijk maakt het niet uit hoe je het apparaat precies noemt. Wel is het zo dat een waterontharder diverse voordelen biedt.

Wat doet een waterontharder?

Een waterontharder Westland is een apparaat dat ervoor zorgt dat er minder kalk en andere mineralen in je leidingwater overblijven. Er zijn verschillende manieren waarop dit gedaan kan worden. Zo zijn er waterontharders die werken met een magneet, waterontharders die via ionenwisseling werken en waterontharders met een filter. Soft Water Systems, een bekende speler op de Nederlandse markt, werkt voornamelijk met waterontharders met een filter. Dit filter houdt vrijwel alle kalkdeeltjes tegen, waardoor het water in één keer een heel stuk zachter wordt. Overal in huis waar je water gebruikt, profiteer je direct van dit zachtere water.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Ga je een was draaien? Dan biedt een waterontharder direct veel voordeel. Doordat er geen kalk meer in het water zit, raken de leidingen niet verstopt en kunnen ze ook niet van binnenuit beschadigen. Daarnaast heb je per wasbeurt minder wasmiddel nodig, wat beter is voor je portemonnee en het milieu. Ook andere apparaten, zoals de waterkoker en het koffiezetapparaat profiteren van zachter water. Je hoeft ze voortaan nauwelijks meer te ontkalken en ook zullen je drankjes beter smaken. Daarnaast zorgt een waterontharder ook voor een positief effect op je huid, bijvoorbeeld wanneer je gaat douchen of als je je handen wast. Doordat het water veel zachter is, raakt je huid minder beschadigd. Ook heb je minder shampoo of badschuim nodig. Zeker als je al onderliggende huidklachten hebt is een waterontharder echt een aanrader. Heb je bijvoorbeeld last van psoriasis of eczeem? Dan kan een ontkalker helpen om van die vervelende uitslag of jeukende plekken af te komen.