Duurzaam Vandaag
Image default
Woning en Tuin

Waarom een groen dak aanleggen overwegen?

Een groen dak aanleggen zie je tegenwoordig steeds vaker gebeuren. Heel wat mensen zijn dan ook grote fan van de uitstraling waar een dergelijk dak over beschikt. Dit gezegd hebbende is het niet zozeer de uitstraling die bepalend is voor het feit dat steeds meer mensen de keuze maken om zo’n dak te laten realiseren. Wat namelijk bovendien ook te denken van de vele interessante praktische voordelen die eraan verbonden zijn? Voor een groen dak geldt dat ze er zeker niet alleen maar goed uitziet, daarnaast kan ze zowel voor je eigen woning als voor de omgeving waarin ze zich bevindt een niet onaanzienlijke meerwaarde betekenen. Wil je hier graag meer over ontdekken? Dan is het een absolute aanrader om ook het restant van de informatie op deze pagina nog even door te nemen.

Waarom een groen dak aanleggen?

Wat maakt een groen dak aanleggen nu in de praktijk eigenlijk precies zo populair? Dat is een vraag die ontzettend veel mensen zich uiteraard zullen stellen. Het antwoord op deze vraag is wellicht heel wat uitgebreider dan je zou vermoeden. Concreet is het bijvoorbeeld zo dat een dergelijk dak er in eerste instantie gewoon zeer aantrekkelijk uitziet. Heel wat mensen stellen in de praktijk dat ze houden van het groene uitzicht dat op die manier kan worden gerealiseerd en dat kunnen we best begrijpen. Dit is echter niet alles. Vooral de praktische voordelen zijn immers zeer interessant.

Bij een groen dak aanleggen zal je er bijvoorbeeld op kunnen rekenen dat de dakconstructie die eronder is gelegen aanzienlijk beter kan worden beschermd tegen de invloeden vanuit het weerbeeld. In eerste instantie is het niet zo eenvoudig om dat voor mekaar te krijgen, maar een groendak kan daar op een zeer efficiënte manier voor zorgen. Dat is uiteraard niet alles. Daarnaast kan de aanwezigheid van zo’n dak bijvoorbeeld ook helpen om het rendement van je zonnepanelen te verbeteren en is het mogelijk dat ze zorgt voor een demping van het omgevingsgeluid. 

Ook voor je omgeving creëert ze verschillende voordelen 

Een groen dak aanleggen zorgt er niet alleen maar voor dat er een meerwaarde voor je eigen huis kan worden gecreëerd. Wat namelijk bovendien ook te denken van de omgeving of de buurt waarin ze is gelegen? Het is bijvoorbeeld zo dat de aanwezigheid van een groen dak ervoor kan zorgen dat fijnstof uit de lucht wordt gefilterd, maar daarnaast kan ze ook helpen bij het omzetten van CO2 in zuurstof. Alsof dit nog niet voldoende is draagt ze verder ook bij aan het helpen absorberen van neervallend hemelwater. In menig aantal omgevingen blijkt dat toch een probleem te zijn. 

Conclusie; het aanleggen van een groen dak is het overwegen waard!

Een groen dak aanleggen gaat in de praktijk dus duidelijk gepaard met een aantal zeer interessante voordelen. Dat heeft de bovenstaande informatie wel duidelijk gemaakt. De kans is dan ook zeer groot dat jij er eveneens voor zal kiezen om een dergelijk dak te realiseren. Is dat inderdaad correct? Dan zal je tot de vaststelling komen dat het gebruik van zogenaamde sedumplanten een meer dan uitstekende keuze kan zijn. Voor deze planten van TOPGROEN geldt namelijk dat ze er bekend om staan zowat als beste opgewassen te zijn tegen de vaak extreme weersomstandigheden op het dak van je huis.