Duurzaam Vandaag
Image default
Woning en Tuin

Vervang je radiator voordat je in de kou komt te staan

eel mensen zijn zich er niet van bewust dat hun verwarmingssysteem niet goed werkt totdat ze het zelf ervaren. Je wilt echter niet wachten tot het zover is. Controleer je radiator regelmatig en vervang hem voordat je in de winter de warmte moet gebruiken. Het zal ervoor zorgen dat je huis warm blijft op die koude nachten, zodat je een goede nachtrust kunt hebben!

Wat je moet doen als je radiator kapot is?

Begin met de stroom naar de radiator uit te schakelen, zodat je geen risico loopt een schok te krijgen. Draai vervolgens de watertoevoer of gastoevoer naar de radiator dicht. Lokaliseer dan je noodafsluiter, die zit meestal in de buurt van de bovenkant van de radiator. Je zult een emmer eronder willen plaatsen voor het geval er water uitloopt. Sluit ook deze kraan af zodra je hem gevonden hebt. Nu dat alles is afgesloten, ben je klaar om de oude radiator te verwijderen. Draai de stelschroeven aan beide uiteinden los met een schroevendraaier. Deze bevinden zich boven op de poten van de radiator en op de horizontale staven. De oude radiator moet nu vrij kunnen worden opgetild en uit de beugels aan beide uiteinden van de poten kunnen worden gelicht.

Wat nu te doen?

Nu de oude radiator eruit is, is het tijd om de nieuwe te gaan installeren. Controleer eerst of alle fittingen aan beide uiteinden van de poten goed zijn vastgedraaid. Leg vervolgens een vod onder de water- of gastoevoerleidingen zodat er niet gemorst wordt terwijl ze aangesloten zijn. Zodra je met deze stap klaar bent, maak je ze aan elkaar vast voordat je de verbinding afrondt door ze met een tang weer vast te draaien. Draai nu de kranen weer langzaam open en let goed op of er nog restdruk aanwezig is van de vorige keer. Op dit punt zal je weer die stelschroeven moeten vastdraaien met een schroevendraaier. Schroef de verwarming weer wat omhoog en geniet van de warmte die er vanaf komt.


Weet je nu niet helemaal zeker wat je aan het doen bent of wat je precies moet doen? Ga er dan niet zelf mee aan de slag want dat brengt vaak extra kosten met zich mee. Nee, schakel dan een expert in, iemand die weet wat hij/zij doet. Je radiator vervangen is niet perse zo makkelijk als eerder beschreven is namelijke.