Duurzaam Vandaag
Image default
Woning en Tuin

Verduurzamen met een hr-ketel

Ben je toe aan een nieuwe cv-ketel? Dan is de hoogrendementsketel een soort ketel waar je uit kunt kiezen.  Hieronder lees je waarom je met de Hr-ketel voor duurzaam kiest. 

Vervangen cv-ketel 

Cv-ketels hebben niet een eeuwig leven. Zoals heel veel dingen is het soms tijd voor vernieuwing. Maar dat hoeft niet als iets slechts gezien te worden. 

Een levensduur van een cv-ketel is tussen de 15 en 20 jaar en dus een goede investering. Wanneer de ketel rond de 15 is begin je vaak te merken dat er steeds meer storingen optreden en kom je voor een keuze te staan. Wat nu? 

Zoals je ook kan lezen op deze site heb je hebt de keuze uit verschillende modellen. Denk hierbij aan een conventionele ketel, VR-ketel of Hr-ketel. Het voordeel van de Hr-ketel is dat deze veel energiezuiniger is dan de andere opties. 

Waarom de Hr-ketel? 

Voor iedereen die zich totaal niet bezig houdt met cv-ketels zal ik het zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen hoe het kan dat de Hr-ketel zuiniger is.

De Hr-ketel heeft een hoger rendement dan traditionele ketels. Maar wat is precies rendement en waarom is een het beter wanneer dit hoger is? 

Rendement bij energieomzettingen is de verhouding tussen de uitgaande nuttige energie en de energie die er in gaat. Bij een Hr-ketel is dit meer dan 100%. 111% om precies te zijn.

Oftewel er wordt meer nuttige warmte omgezet dan bij andere ketels en hierdoor blijven de stookkosten lager. Duurzamer dus! 

Prijzen

Overzicht van de prijzen. Dit zijn gemiddelde prijzen, ze zullen per installateur verschillen.

 

Soort ketel

Gemiddelde prijs

Rendement 

HR- ketel

€1.850,- tot €4.600,-

+100%

Conventionele ketel

€1.100,- tot €3.400,-

+75%

 

De Hr-ketel duurder in aanschaf, maar het is een stuk goedkoper in gebruik. 

Kies voor duurzaam 

Wanneer het tijd is om over te stappen op iets nieuws kun je dus kiezen voor een Hr-ketel als duurzame optie. Zo ga je een hoge energierekening tegen en zit je toch warm in de winter.