Duurzaam Vandaag
Image default
Woning en Tuin

Nieuwe WTW unit kopen? Volg deze tips!

Een WTW unit is een systeem dat ervoor zorgt dat de lucht in huis wordt geventileerd en tegelijkertijd energie wordt bespaard. WTW staat voor warmteterugwinning, wat betekent dat het systeem de warmte uit de afgevoerde lucht gebruikt om de verse lucht die naar binnen komt te verwarmen. Dit zorgt voor een aangenaam en gezond binnenklimaat.

In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kopen van een WTW unit.

 1. Capaciteit van de WTW unit
  Bij het kopen van een WTW unit is het belangrijk om rekening te houden met de capaciteit van het systeem. Dit wordt aangegeven in m3/h (kubieke meter per uur) en geeft aan hoeveel lucht het systeem kan verplaatsen. De capaciteit van de WTW unit moet passen bij de grootte van de woning. Een te kleine WTW unit kan niet genoeg lucht verplaatsen en een te grote WTW unit kan onnodig veel energie verbruiken.

 2. Type WTW unit
  Er zijn verschillende typen WTW units beschikbaar. Zo zijn er compacte units die geschikt zijn voor kleine woningen en zijn er grotere units die geschikt zijn voor grote woningen en kantoren. Daarnaast zijn er WTW units met verschillende filtersystemen. Een WTW unit met een goed filtersysteem zorgt voor een schone en gezonde lucht in huis.

 3. Energieverbruik
  Een WTW unit verbruikt energie om te werken. Het is daarom belangrijk om te letten op het energieverbruik van het systeem. Kijk naar het energielabel van de WTW unit en kies een model met een A- of B-label om energie te besparen.

 4. Geluidsniveau
  Een WTW unit kan geluid produceren tijdens het gebruik. Het is daarom belangrijk om te letten op het geluidsniveau van het systeem. Kies voor een model met een laag geluidsniveau als de WTW unit in de buurt van slaapkamers of studeerkamers wordt geïnstalleerd.

 5. Installatie en onderhoud
  Het installeren van een WTW unit vereist technische kennis en ervaring. Het is daarom aan te raden om dit over te laten aan een professionele installateur. Vaak bieden leveranciers van WTW units ook installatieservice aan. Daarnaast is het belangrijk om te letten op het onderhoud van het systeem. Kijk naar de instructies van de fabrikant en zorg ervoor dat je een model kiest dat gemakkelijk te reinigen en te onderhouden is.

 6. Garantie
  Controleer of de WTW unit die je overweegt een garantie heeft. Een goede garantie geeft je gemoedsrust en kan je beschermen tegen onverwachte reparatiekosten. Kijk naar de voorwaarden van de garantie en zorg ervoor dat je begrijpt wat er wel en niet gedekt is.

Top 5 populairste WTW units

1. StorkAir WHR 930

De StorkAir WHR 930 is een populaire keuze onder huiseigenaren vanwege zijn betrouwbare prestaties en relatief lage prijs. Deze unit heeft een hoog rendement van 95% en kan lucht tot wel 300m3/h verplaatsen. Daarnaast is de unit gemakkelijk te onderhouden en te installeren.

2. Brink Renovent Excellent

De Brink Renovent Excellent is een hoogwaardige WTW unit met een rendement van maar liefst 98%. Dit betekent dat er bijna geen warmte verloren gaat tijdens het ventileren. De unit heeft een ingebouwde bypass voor extra koeling in de zomer en kan lucht verplaatsen tot wel 400m3/h. Het apparaat is ook zeer stil en kan eenvoudig worden bediend via een touchscreen display.

3. Zehnder ComfoAir Q

De Zehnder ComfoAir Q is een premium WTW unit met een rendement van 96%. De unit heeft een ingebouwde bypass en kan lucht verplaatsen tot wel 450m3/h. Het apparaat heeft een geïntegreerd filterpakket dat zorgt voor schone lucht in huis. Daarnaast is de unit zeer stil en gemakkelijk te installeren.

4. Orcon MVS-15RHB

De Orcon MVS-15RHB is een energiezuinige WTW unit met een rendement van 95%. De unit kan lucht verplaatsen tot wel 400m3/h en heeft een ingebouwde bypass voor extra koeling in de zomer. Het apparaat heeft een compact formaat en kan eenvoudig worden bediend via een afstandsbediening.

5. Itho Daalderop HRU ECO 350

De Itho Daalderop HRU ECO 350 is een hoogwaardige WTW unit met een rendement van 95%. De unit kan lucht verplaatsen tot wel 350m3/h en heeft een ingebouwde bypass voor extra koeling in de zomer. Het apparaat heeft een compact formaat en kan eenvoudig worden bediend via een bedieningspaneel met display.

Conclusie
Een WTW unit kan zorgen voor een gezond en comfortabel binnenklimaat en kan tegelijkertijd energie besparen. Bij het kopen van een WTW unit is het belangrijk om rekening te houden met