Duurzaam Vandaag
Image default
Woning en Tuin

Manieren om te verduurzamen

Duurzaamheid is steeds belangrijker aan het worden. We moeten allemaal een steentje bijdragen. Wat kan jij doen om je leven duurzamer te maken? We vertellen het je graag.

Wat is duurzaamheid?

Duurzaamheid is het streven naar een balans tussen people, planet en profit. In andere woorden, het streven naar een manier van leven en werken die onze toekomstige generaties niet in gevaar brengt, maar ook recht doet aan het behoud van onze planeet en de beschikbare hulpbronnen. Hier lees je zes manieren om zelf te verduurzamen:

  1. Koop lokaal & fairtrade 

  2. Gebruik energiezuinige apparaten 

  3. Reduceer, hergebruik en recycle zoveel mogelijk producten

  4. Kies voor duurzame mode 

  5. Gebruik duurzame verpakkingen zoals verschillende jute zakken.

  6. Eet minder (vlees)producten

Waarom is het belangrijk om te verduurzamen?

Verduurzamen is belangrijk omdat het ons helpt de wereld op een duurzamere manier te gebruiken. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee. Verduurzamen betekent dat we minder energie en water gebruiken, en dat we hernieuwbare energiebronnen gebruiken in plaats van fossiele brandstoffen. Dit kan ervoor zorgen dat onze energierekeningen lager uitvallen, wel zo handig in deze tijd van dure energie. Ook helpt het bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Veel redenen om duurzaamheid serieus te nemen. Gelukkig zijn er al veel bedrijven die dat doen, zoals Jute Nederland. Zij verkopen allemaal duurzame,biologisch afbreekbare producten.

Wat zijn sommige van de uitdagingen die je kunt tegenkomen als je probeert te verduurzamen?

Als je probeert te verduurzamen, kun je tegen verschillende uitdagingen aanlopen. Bijvoorbeeld, als je minder plastic wilt gebruiken, kan het moeilijk zijn om alternatieven te vinden die net zo gemakkelijk en goedkoop zijn. Ook kan het lastig zijn om anderen ervan te overtuigen dat ze ook hun best moeten doen om duurzamer te leven. 

Tot slot kan het lastig zijn om niet af te stevenen op de weg naar een meer duurzame toekomst als er dagelijks nieuwe bedreigingen voor onze planeet worden ontdekt.

Is duurzaam duur?

Een van de grootste uitdagingen die je kunt tegenkomen als je probeert te verduurzamen, is de kostprijs. Duurzame producten en diensten kunnen significant duurder zijn dan conventionele opties. Bovendien kunnen sommige verduurzamingsmaatregelen, zoals het isoleren van je huis of het aanschaffen van zonnepanelen, een hoge upfront-investering vereisen. Dit kan mensen afschrikken die willen verduurzamen, omdat ze denken dat het te duur is. Maar er zijn ook veel mogelijkheden om te verduurzamen die niet duur zijn, zoals eerder besproken. Laat de prijs je dus niet afschrikken.