Duurzaam Vandaag
Image default
Woning en Tuin

Isolatie spouwmuur, wat moet je erover weten?

We kunnen stellen dat het tegenwoordig zeer belangrijk kan zijn om verschillende onderdelen van een woning te isoleren. In eerste instantie wordt er daarbij vaak voornamelijk gekeken in de richting van het dak. Dat is echter niet het enige onderdeel dat moet worden geïsoleerd, integendeel. Wat namelijk bovendien ook te denken van bijvoorbeeld de spouwmuur? Er zijn verschillende isolatie spouwmuur die een belangrijke meerwaarde kunnen betekenen voor je wooncomfort evenals voor de hoeveelheid aan energie die je kan besparen. Wil je hier meer over ontdekken? Dan kunnen we je alleen maar aanraden om verder de informatie hieronder op deze pagina door te nemen. 

Welke isolatie spouwmuur bestaan er precies?

Zoals in de inleiding al aangehaald zal je tot de vaststelling komen dat er in de praktijk verschillende soorten isolatie spouwmuur bestaan. We maken hierbij een onderscheid tussen:

  1. Minerale wol;

  2. EPS parels;

  3. PUR-schuim;

Op het eerste gezicht zal je kunnen vaststellen dat deze verschillende isolatiematerialen in principe allemaal hetzelfde doen, namelijk de spouwmuur isoleren en er aldus op die manier voor zorgen dat er niet meer zoveel warmte uit de woning kan ontsnappen. Wanneer je even meer in detail gaat kijken zal je echter tot de vaststelling komen dat de eigenschappen van deze isolatiematerialen wel degelijk niet onaanzienlijk ten opzichte van elkaar kunnen verschillen. Vergelijk dan ook in de praktijk steeds grondig de eigenschappen van de verschillende soorten isolatie spouwmuur vooraleer op dit vlak een concrete keuze te maken. Alleen op die manier voorkom je immers teleurstellingen.

Voor welk type isolatiemateriaal kan je het beste kiezen?

Er zijn meerdere verschillen merkbaar tussen de diverse isolatie spouwmuur. Zo is het bijvoorbeeld altijd van belang om voor jezelf uit te maken of het isolatiemateriaal waarvoor je kiest uitsluitend thermisch of ook akoestisch moet isoleren. Bovendien spreekt het voor zich dat je eveneens stil zal willen blijven staan bij de kosten die voor de verschillende isolatiematerialen in rekening gebracht kunnen worden. Voor minerale wol geldt dat ze over het algemeen het goedkoopste isolatiemateriaal is. PUR-schuim is met een gemiddelde prijs oplopend tot wel 30 euro per vierkante meter in principe het duurste materiaal waarvoor je kan kiezen.

Waar dien je verder nog rekening mee te houden?

Dat er verschillende isolatie spouwmuur bestaan zorgt er in de praktijk voor dat je jouw persoonlijke voorkeur kan laten spreken. Dit gezegd hebbende dient er echter ook altijd goed te worden gekeken naar de situatie in kwestie. Zo moet je bijvoorbeeld bij het bepalen van het type isolatiemateriaal altijd rekening houden met factoren zoals bijvoorbeeld de dikte van de spouwmuur. Is er sprake van smalle spouwmuren? Dan zal je bijvoorbeeld de voorkeur willen geven aan EPS-parels of PUR-spuitisolatie. Voor spouwmuren waarbij sprake is van een minimale breedte van 5 centimeter kan er eventueel worden gekozen voor de plaatsing van minerale wol. Dit gezegd hebbende blijkt dit laatste isolatiemateriaal door de jaren heen toch steeds minder populair te zijn geworden. Dit omdat ze volgens experten in de regel toch net wat minder optimaal isoleert dan de andere twee opties. Op zoek naar iets anders? Bekijk dan zeker ook de mogelijkheden voor wat betreft vloerisolatie!