Duurzaam Vandaag
Image default
Woning en Tuin

Een traagschuim kussen bij nekklachten

Eén op de vijf Nederlanders kampt met slaapproblemen. Je kunt allerlei klachten overhouden aan een slechte nachtrust. Bij veel mensen uit een gebrek aan slaap zich in falende prestaties en een slecht concentratievermogen. Wat misschien wel de meest vervelende klacht is, is nekpijn. Je kunt diverse oorzaken bedenken bij nekklachten.

Zo kun je te maken hebben met stress, maar kan het ook zijn dat je slaapt op een verkeerd hoofdkussen. Je hoofdkussen kan bijvoorbeeld te hoog of juist te laag zijn, waardoor het kussen nekklachten veroorzaakt. Tevens kan er sprake zijn van slijtage van je hoofdkussen. Je hebt dan vrijwel geen ondersteuning gedurende je nachtrust en krijgt pijn in je nek.

Een traagschuim kussen zou in geval van flinke nekklachten uitkomst kunnen bieden.

De voor- en nadelen van een traagschuim kussen

Een traagschuim kussen noemen we ook wel een geheugenschuim of visco-elastisch kussen. Dit kussen vormt zich naar de contouren van je nek en je hoofd. Hierdoor biedt het kussen een goede, solide ondersteuning. Daarnaast werkt een traagschuim kussen druk verlagend. Dit is zeer gunstig voor je spieren en je huid. Een geheugenschuim kussen wordt dan ook met enige regelmaat ingezet in ziekenhuizen om onder andere doorligwonden te voorkomen. Tevens kan het zijn dat je nek nóg beter wordt ondersteund door de zogeheten nekrol ondersteuning die sommige traagschuim kussens bezitten. Er kleven echter ook wel wat minpunten aan een visco-elastisch kussen.

Zo kun je niet echt spreken van een goede ventilatie. Wanneer je begint te zweten bijvoorbeeld, ontstaat er een warm effect. Het kussen kan dan klam en erg vochtig aanvoelen. Daarnaast zijn geheugenschuim kussens gevoelig voor temperaturen. Zo voelt het kussen vrij snel harder aan bij een koude temperatuur en juist te zacht als het warmer is. Je hebt natuurlijk voortdurend goede ondersteuning nodig als je kampt met nekklachten.

Bovendien speelt de gewichtsverhouding tussen je nek en hoofd ook een essentiële rol bij de ondersteuning van een traagschuim kussen. Dit kan voor een onregelmatige drukverandering zorgen, wat funest kan zijn voor jouw pijnlijke nekklachten. Hou er tevens rekening mee dat een visco-elastisch kussen tijd nodig heeft om zich te vormen naar je nek en hoofd. Optimaal comfort ontstaat dus na verloop van tijd. 

Waar op te letten bij de aanschaf van een traagschuim kussen

Een goed kussen heeft een aantal belangrijke kenmerken en eigenschappen. Bij een traagschuim kussen zijn bepaalde kenmerken enorm belangrijk. Zo dient het kussen de juiste hoogte te hebben. Als het kussen alleen verkrijgbaar is in één bepaalde hoogte, is dat geen goed teken. Als vuistregel kun je hanteren dat hoe breder jouw schouders zijn, hoe hoger het kussen dient te zijn om de meest optimale ondersteuning te bieden.

Het is verder belangrijk om te weten hoe jij het liefst slaapt. Ben je bijvoorbeeld een zijslaper, dan moet je zorgen voor een goed hoog kussen. Slaap jij liever op je rug? Zorg dan dat je kiest voor een traagschuim kussen met een neksteun. Het kussen dient verder gemaakt te zijn uit één grote kern voor de beste ondersteuning. 

Wil je meer informatie over een slaapproducten neem dan een kijkje op de website van slaaponline.nl.