Duurzaam Vandaag
Image default
Woning en Tuin

Een led lamp dimmen met een gewone dimmer; kan dat?

Je heb je verdiept in de lampen trends 2020 en een mooie Qazqa hanglamp uitgekozen. Je lamp geeft prachtig licht tijdens het avondeten. Maar een uurtje later, als jullie gezellig een film gaan kijken, wil je toch liever wat zachter licht.

 

Dan biedt een dimmer uitkomst. Een dimmer werkt door de hoeveelheid stroom die door je lamp gaat te verminderen, waardoor je lamp minder licht geeft. Zo’n dimmer heb je misschien nog wel: hij heeft ooit gloeilampen gedimd en dimt nu halogeen lampen. Maar je qazqa hanglamp werkt op led. Maar kan je een led lamp dimmen met een gewone dimmer?

 

Helaas gaat dat niet zomaar. Led lampen gebruiken al zo weinig stroom, dat ze door de dimmer kunnen gaan storen. Ze gaan dan bijvoorbeeld knipperen of zoemen en dat is op zijn zachts gezegd storend als je net helemaal verdiept bent in je spannende film.

 

Verlichting van Qazqa

Als je op zoek bent naar passende hanglampen voor je woonkamer is het dus goed om van te voren te bedenken of je de lamp wilt kunnen dimmen of niet. Qazqa geeft goed aan op de lampen die zij leveren of ze dimbaar zijn. Bij sommige lampen wordt de dimmer meegeleverd, anderen zijn niet dimbaar op je bestaande dimmer en soms kan het wel. Dat heeft te maken met de elektronica die al in de fabriek in de lamp geplaatst wordt.

 

Omdat een led dimmer speciaal gemaakt wordt voor de led lampen kun je hem niet inzetten voor andere lampen. De hoeveelheid stroom die een holegeenlamp gebruikt bijvoorbeeld, is veel te groot voor de tere led dimmer. Die deed het nu juist zo goed bij weinig stroomtoevoer!

 

Je kunt dimmers natuurlijk niet alleen voor je hanglamp gebruiken, ze kunnen ook prachtig dienst doen bij een mooie vloer-, of tafellamp. De leeslamp boven je fauteuil bijvoorbeeld: het ene moment een helder cirkel licht om lekker bij te lezen, het volgende moment zacht en speels sfeerlicht. Spelen met licht maakt je de woonkamer veelzijdig.

https://alleslicht.nl