Duurzaam Vandaag
Image default
Woning en Tuin

Deens ovaal tafel – haal elegantie je huis binnen

Wie in de meubelwereld heeft er niet van gehoord: Danish design. Dit Deens design is dan nu ook over de hele wereld verankerd. Het is een heel aansprekende ontwerpstijl die topontwerpers heeft opgeleverd. Maar wat is nu de zeggingskracht van dit noordelijke (meubel)ontwerp? Laat ons beginnen met functionaliteit. Elk meubel is zo ontworpen dat hij past bij de behoeften van de gebruiker. Dus zonder allemaal rare details of overtollige versieringen. Daarnaast getuigt Deens design van pure eenvoud, zoals ook te zien aan de Deens ovaal tafel

 

Eenvoud leidt naar esthetische kwaliteit

De meubels zijn vaak mooi gestroomlijnd en daardoor ook elegant te noemen. De filosofie van het minimalisme zit ook behoorlijk in Deense ontwerpen. Less is more. Ontwerpers proberen zoveel mogelijk de essentie van form en functie te benaderen. En tot slot willen de Denen meubels die echt heel lang meegaan. Ze benadrukken dan ook met hoogwaardige, natuurlijke materialen de duurzaamheid.

 

Ontwikkeling van een vermaarde ontwerpschool

Het begon aan de start van de 20e eeuw: Deense ontwerpers zetten hun eerste schreden in de wereld van de toegepaste kunst, ofwel kunstzinnig gemaakte gebruiksvoorwerpen zoals meubilair. De bloei zou nog even duren want pas vanaf de jaren 50 van de 20e eeuw begon het Danish design furore te maken. De jaren 50 en 60 werden de gouden decennia van het Deense ontwerp. Grote namen zoals Wegner, Jacobsen en Juhl schiepen meubelstukken die nu voor gigantische bedragen op de veiling komen. Enkele absolute toppers:

 

• De Wishbone Chair (Y-stoel) van Hans Wegner

• De Egg Chair van Arne Jacobsen

• De PH-lamp van Poul Henningsen

• De Finn Juhl Chieftain Chair (vol organische vormen)

 

Het Deense ontwerp zou na de jaren 60 zijn vaste plek in de meubelkunst behouden en versterken. Het wordt internationaal gekoesterd.

 

Deens ovaal tafel als pure toegepaste kunst

Ook de (eet)tafel is gemaakt naar de basisprincipes van Deens design. Voorop staan eenvoud, functionaliteit en hoogwaardige materialen. Het mooie van zulke tafels is dat ze gezien kunnen worden als tijdloze kunstwerkjes. Ze voegen zich bijzonder goed naar heel verschillende interieurstijlen. Een echte toptafel is de Fritz Hansen Superellipse Tafel (Hein, Jacobsen en Mathsson) die opvalt door een super elliptische vorm. Ook de Hans J. Wegner CH008 Eettafel is een pronkje, voorzien van naar keuze rond of ovaal tafelblad. 

 

Deens ovaal tafel – schitterende betaalbaarheid

Het kwam net al ter sprake bij de exclusieve kunsttafels: de ovaalvorm. Net genoemde tafels zijn een fortuin waard. Maar ook met een wat kleiner budget kun je je eigen Deens ovaal tafel de kamer binnenhalen. De vorm ‘Deens ovaal’ is bijzonder omdat het niet om een volmaakt ovaal gaat maar om een min of meer rechthoekige tafel die aan de hoeken is afgerond. Eigenlijk is het een combinatie van een rechthoekige en ovalen tafel. Praktisch gezien: wel eigenlijk net zoveel ruimte op het blad als bij een rechthoekige tafel maar een veel minder ‘hard’ aanzien. Je kunt de Deens ovaal tafel kopen in verschillende materialen en kleuren. Zo is er een eiken eettafel die heel strak overkomt. En ook een zwarte ovalen tafel die meteen verleidt om een industrieel decor te worden binnengedragen.