Duurzaam Vandaag
Image default
Woning en Tuin

Bespaar verwarmingskosten met isolerende raambekleding

Wie zijn eigen huis bouwt, zijn gehuurde appartement herinricht of een kantoorruimte inricht, moet ook rekening houden met de te besparen verwarmingskosten. Ongeveer een derde van de warmte in vrijstaande huizen gaat verloren door de ramen. Zelfs kleine maatregelen die op het eerste gezicht niet energiebesparend lijken, kunnen helpen. Wij laten je zien hoe je warmteverlies kunt voorkomen en energiekosten kunt besparen met plisségordijnen, jaloezieën, rolgordijnen en gordijnen.

 Onderschatte allrounder: raamgordijnen met stijl en functie

De meeste mensen zijn zich er niet van bewust dat jaloezieën, rolgordijnen en gordijnen naast hun vertrouwde taken om privacy te bieden en als zonwering ook veel kunnen doen op het gebied van energie. Ze zorgen niet alleen voor mooie raamdecoratie die de kamers verfraaien, maar dienen ook meerdere doelen tegelijk:

–       Privacy

–       Verduistering

–       Warmte-isolatie

–       Thermische isolatie

–       Bescherming tegen kou

De grote keuze aan jaloezieën en andere raamdecoratie geeft u de mogelijkheid om uw ideale raamdecoratie te vinden die past bij uw eigen stijl en ook bij de functionele eisen waaraan de raamdecoratie moet voldoen.

Gordijnen: zorgen voor gezelligheid en warmte in uw huis

Met gordijnen voor het raam breng je gezelligheid in de woonkamer. Gordijnen stralen warmte uit en zorgen met sterke kleuren voor een eyecatcher in je appartement. Maar ze kunnen ook helpen tegen slecht geïsoleerde deuren en ramen, omdat zware stoffen tocht tegenhouden. Hoe dikker de stof, hoe sterker het isolatie-effect. Ze voorkomen ook dat de verwarmingslucht door de ramen ontsnapt, wat u energie en verwarmingskosten kan besparen.

Honingraat plisségordijnen: luchtkussens als isolatie

Plisségordijnen met een honingraat plooi zijn ideaal ontworpen om kamers te beschermen tegen warmteverlies. De honingraatstructuur tussen twee lagen stof vormt kamers gevuld met lucht, waardoor een isolerende laag ontstaat tussen het raam en de geplooide stof. Dit vermindert de uitwisseling van lucht tussen het raamgordijn en het glas. Ze kunnen tot 12% besparen op de verwarmingskosten, omdat ze zorgen voor tot 46% minder warmteverlies in de winter.

Privacy en zonwering: Bespaar geld met deze maatregelen

Om te kunnen besparen op stookkosten en om het warmteverlies zo goed mogelijk te beperken, vindt u hieronder een aantal tips.

Sluit de gordijnen of de jaloezieën ’s avonds.

‘s Nachts daalt de buitentemperatuur sterk ten opzichte van de dag- en kamertemperatuur, waardoor appartementen, huizen maar ook kantoren het risico lopen te veel af te koelen via de raamvlakken. Als de gordijnen, luiken of jaloezieën ’s avonds gesloten zijn, kan er veel energie worden bespaard. Ze fungeren als isolatie door de luchtlaag die zich tussen het raam en het raamgordijn vormt. Dit vermindert de warmte-uitwisseling naar buiten en de temperatuur in de ruimtes daalt minder.

Ook overdag kunt u voorzieningen treffen en de zonne-energie in uw voordeel gebruiken. Vooral in kantoren moet u in plaats van externe jaloezieën gebruik maken van interne jaloezieën, rolgordijnen of plisségordijnen, die licht en warmte doorlaten, maar niet verblinden. Houd er rekening mee dat de juiste materiaalkeuze het beste is voor het bereiken van een isolerend effect. Sterke, dikke stoffen zijn bijzonder geschikt voor gordijnen of thermische gordijnen, die het ontsnappen van warmte voorkomen. Zo hoeft u niet onnodig te verwarmen en blijven uw leefruimtes aangenaam qua temperatuur. Er zijn ook verschillende thermische coatings voor jaloezieën, rolgordijnen en plisségordijnen, die bijvoorbeeld in de zomer de warmte weghouden.

https://www.raamdecoratie.com