Duurzaam Vandaag
Image default
Woning en Tuin

3 tips voor duurzamer wonen

Door de stijgende energieprijzen geven we steeds meer aandacht aan verduurzaming. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we duurzaam leven en besparen op de energiekosten? In deze blog op duurzaamvandaag geven we 3 tips voor duurzamer wonen. Op deze manier help je niet alleen het milieu, maar ook jouw portemonnee. Met onze tips verlaag je jouw energieverbruik namelijk aanzienlijk!

 

Waarom is duurzaamheid zo belangrijk?

Klimaatverandering heeft invloed op het welzijn van onze planeet, flora en fauna en natuurlijk van de mens zelf. Door onze uitstoot te beperken en ‘klimaatneutraal’ te leven kunnen we deze verandering tegengaan. Hoe doen we dit? Door te investeren in duurzame projecten en het verbruik van fossiele brandstoffen te verlagen. Maar duurzaamheid is niet alleen belangrijk voor het klimaat.

 

De afgelopen maanden van 2021 is de gasprijs enorm gestegen. Bij het energie vergelijken heb je vast wel gezien dat de energierekening flink hoger is geworden. Door jouw energieverbruik te verlagen kun je besparen op de energiekosten. Zo houd je meer geld over voor leuke dingen én draag je jouw steentje bij aan het verbeteren van ons milieu!

 

3 duurzamer wonen tips

Duurzamer wonen en een lagere energierekening klinkt natuurlijk leuk. Maar hoe ga je dit doen? Met deze 3 duurzame investeringen kun je jouw woning energiezuiniger maken.

 

Zelf groene stroom opwekken met zonnepanelen

Energie besparen met isolatie

Duurzaam verwarmen met een warmtepomp

 

Zonnepanelen

Een goede stap voor duurzamer wonen is het laten plaatsen van zonnepanelen op jouw dak. Met zonnepanelen kun je zelf groene stroom opwekken en ben je dus minder afhankelijk van het stroomnet. Op deze manier kun je flink besparen op de energierekening, maar verlaag je ook de CO2-uitstoot.

 

Natuurlijk is het laten installeren van zonnepanelen een investering. Gelukkig verdien je dit na een aantal jaren weer terug door de besparing op stroomkosten. Het rendement is bovendien hoger dan wanneer je jouw geld op de spaarrekening laat staan. Naast zelf stroom opwekken zorg je er met zonnepanelen namelijk ook voor dat jouw woning meer waard wordt.

 

Woning isoleren

Heb je nog wat spaargeld over om te investeren in jouw huis? Bekijk dan zeker eens de opties van isolatie. Je woning isoleren is namelijk perfect voor een duurzaam huis. Een goed geïsoleerd huis helpt namelijk bij het besparen op de energierekening. Warmte in huis blijft langer hangen, waardoor je minder hoeft te stoken. Dit zorgt voor een lager gasverbruik… en laat gas nu gigantisch in prijs gestegen zijn. Bovendien verhoog je het wooncomfort omdat de  

temperatuur in huis, zowel in de winter als zomer, aangenamer is en je minder last hebt van vocht en condens.

 

Denk jij na over het laten isoleren van jouw woning? Dan heb je de keus uit verschillende soorten isolatie. Populaire isolatiemaatregelen zijn o.a. spouwmuurisolatie, gevelisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Het isolatiebedrijf kan jou adviseren over de best geschikte isolatie voor jouw type (en bouwjaar) woning.

 

Warmtepomp

Onze laatste tip voor duurzaam wonen gaat over de warmtepomp. Met een warmtepomp kun je jouw huis op een duurzame manier verwarmen. Je hebt namelijk geen gas meer nodig om te verwarmen, waardoor je het milieu een handje helpt. Ook bespaar je hierdoor flink op je maandelijkse energiekosten. In plaats van gas haalt de warmtepomp energie uit de buitenlucht of water.

 

Houd er wel rekening mee dat een warmtepomp stroom verbruikt in plaats van gas. Je stroomverbruik gaat dus omhoog (al is stroom wel goedkoper dan gas). Wil jij het maximale halen uit jouw duurzame woning? Combineer dan de warmtepomp met zonnepanelen zodat jij zelf de stroom opwekt voor het verwarmen van je huis. Heb je ook nog eens goede isolatie? Dan bespaar je nog meer geld!

 

Duurzaam met Slimster

Meer informatie lezen over duurzaamheid en alle opties voor energie besparen? Op Slimster.nl vind je alles wat je moet weten over duurzaam wonen. Bovendien kun je hier gratis offertes vergelijken van erkende specialisten voor jouw klus. Zo vind jij altijd de beste deal voor zonnepanelen, isolatie en het plaatsen van een warmtepomp.