Natuurvlees: waarom is het duurzaam?

Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in de keuze van consumenten en bedrijven. Binnen de productie en distributie van vlees ...

Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in de keuze van consumenten en bedrijven. Binnen de productie en distributie van vlees geldt dit ook. Of vlees duurzaam is, is vooral afhankelijk van hoe het gemaakt en geleverd wordt. Over het algemeen wordt natuurvlees als een duurzame keuze gezien, vooral in vergelijking met andere soorten vlees. Dit heeft meerdere redenen en oorzaken. Meer hierover lees je in dit artikel!

Wanneer is vlees duurzaam?

Duurzaam vlees kent een aantal typische kenmerken. Het doel is om de negatieve effecten van ‘standaard’ vleesproductie aan te pakken en zo veel mogelijk te verminderen. Het betreft hierbij vooral de impact op het milieu, alsmede dieren en de menselijke gezondheid. Bij de productie van duurzaam vlees komt dus wat meer kijken.

Milieuvriendelijkheid is een belangrijk kenmerk. Het is bijvoorbeeld zonde wanneer dieren voer eten dat verbouwd wordt op land dat ook geschikt is voor menselijke consumptie. Toch komt dit wel voor bij standaard productie van vlees. Dit is onder andere inefficiënt, kost veel voedsel, en is zonde van het land. Bij duurzaam vlees wordt er niet ‘geconcurreerd’. 

De afwezigheid van groeihormonen en antibiotica is ook van belang. Hierbij komt onder andere dierenwelzijn als gezondheid van mensen bij kijken. Dieren groeien natuurlijk en organisch, zoals het hoort. Verder gaat dit de ontwikkeling van antibioticaresistentie tegen, wat voor de menselijke gezondheid belangrijk is. Tenslotte is dit voordelig voor het milieu, omdat groeihormonen en antibiotica tot vervuiling van bodem en water kunnen leiden.

Al met al is de ontwikkeling van duurzaam vlees dus gericht op een eerlijkere en natuurlijke productie van vlees, waarbij er minder impact is op het milieu, dieren, en mensen.

Duurzaamheid van natuurvlees

Eigenlijk voldoet natuurvlees aan vrijwel alle kenmerken van ‘duurzaam vlees’. Het wordt vaak kleinschalig geproduceerd, waardoor er meer aandacht is voor dierenwelzijn en milieuvriendelijke praktijken. De grond wordt alleen gebruikt voor de dieren, en concurreert dus niet met de productie van voedsel voor menselijke consumptie.

Bij grasgevoerd natuurvlees wordt er tevens geen gebruik gemaakt van antibiotica en groeihormonen. Daarnaast is er ook geen sprake van de verbouwing van maïs, soja en graan. Krachtvoer wordt dus niet gebruikt: dieren eten daarom ook alleen gras.

Al deze factoren zorgen ervoor dat natuurvlees als duurzaam vlees kan worden bestempeld. 

Er wordt steeds vaker gekozen voor het kopen van natuurvlees. Dit komt dus onder andere door de voordelen op het gebied van duurzaamheid. Verder is het ook gewoon gezonder: het wordt natuurlijk geproduceerd, en bevat betere en gezondere voedingsstoffen. 

Tags:

Gerelateerde berichten die u niet mag missen

Bedrijven

Duurzame logistiek

Duurzaam werken is geen nice-to-have meer, maar randvoorwaarde voor continuïteit. Klanten verwachten betrouwbaarheid en lagere milieu-impact. Tegelijk wil je kosten beheersen en je operatie wendbaar

Bedrijven

Timmerman in Leusden: Vakwerk van TK Harmsen

Betrouwbaar vakwerk voor uw woning in Leusden Timmer en Klusbedrijf Harmsen is dé specialist voor timmerwerkzaamheden in Leusden en omstreken. Met jarenlange ervaring levert het