Duurzaam Vandaag
Image default
Auto

Zakelijk en privé ook met autorijden gescheiden houden

Een afweging die je bij het leasen van een bedrijfsauto moet gaan maken is of je zakelijk en privé strikt gescheiden wilt houden of de mogelijkheid wilt hebben om privéritten met leaseauto te maken. Eén auto voor de deur en je daarover totaal geen zorgen hoeven maken omdat de leasemaatschappij alles voor je regelt klinkt heel ideaal. Vergeet alleen niet dat je dan rekening moet houden met de bijtelling. Ga je een bedrijfsauto leasen en deze privé gebruiken dan wil de belastingdienst dat je een extra bedrag bij je loon telt, waarover je belasting zal betalen. Je hoeft hierbij overigens niet aan je woon-werkverkeer te denken, want dit wordt gezien als een zakelijke rit.

De bijtelling

Wanneer je besluit om in je bedrijfsauto tevens privé met de auto te gaan rijden, komt bijtelling om de hoek kijken. Omdat je buiten je werk gebruik maakt van een product dat je tot je beschikking hebt vanwege je baan, wordt dit gezien als vorm van betaling in niet-financiële middelen. Als extra loon dus en over je loon betaal je loonbelasting. Je moet rekening houden met gemiddeld 25% van de cataloguswaarde wat op je loon bijgeteld moet worden. Het percentage varieert overigens tussen de 4 en 35%. Dit is afhankelijk van bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van je lease auto.Het is dan ook aan te raden om bij het leasen van je zakelijke vervoersmiddel voor een zuinigere auto te kiezen wanneer je deze auto ook volledig voor privé wilt gaan gebruiken. Dat scheelt aanzienlijk in je bijtelling.

Inkomensschijf

De berekening van de bijtelling hangt niet volledig van de cataloguswaarde van de auto af die door middel van bedrijfsauto leasen privé gebruikt wordt. Er wordt ook gekeken naar de inkomensschijf van de werknemer. Stel dat er gekozen wordt voor een auto met een nieuwwaarde van € 50.000 en de auto heeft een bijtellingpercentage van 21%, dan kom je op € 10.500. De werknemer zit in de inkomensschijf van 37% en komt uiteindelijk op een bijtelling van 10.000 x 0.37 = € 3.885. Dat is een kleine 325 euro per maand voor het privé rijden binnen bedrijfsauto leasen

http://www.bedrijfsautoleasendirect.nl