Duurzaam Vandaag
Image default
Afvalverwerking

3 tips om gebruikte big bags te recyclen

Big bags worden veel ingezet in de bouw en voor het verbouwen van de tuin. Zowel om spullen aan te voeren en om spullen af te voeren. Big bags zijn, zoals de naam doet vermoeden, groot, sterk en duurzaam. Meestal worden ze gemaakt van geweven polypropyleen, wat ze bestand maakt tegen hoge trekkrachten. Daarom kun je een big bag van 1 kuub tot wel 1500 kg belasten. En in tegenstelling tot een puincontainer kun je een big bag vrijwel overal kwijt.

Wat doe je met gebruikte big bags?

Maar wat doe je wanneer je verbouwing erop zit? De big bags die je hebt gebruikt kun je niet terugbrengen want de meeste winkels verkopen ze alleen voor eenmalig gebruik. Maar in veel gevallen is er niets mis met een gebruikte big bag dus wat doe je ermee? Weggooien is zonde dus hierbij 3 tips voor het recyclen van je gebruikte big bags!

Gerecyclede big bags verkopen op een veilingwebsite

Wanneer de structuur en de naden van de big bags nog goed zijn kun je deze te koop aanbieden op een veilingwebsite. Zo verdien je nog een deel van je kosten terug en je bent meteen van je overtollige big bags af. In de meeste gevallen worden big bags wel in grotere oplagen aangeboden dus als je maar één of een paar big bags in de aanbieding hebt is deze optie minder aantrekkelijk.

Opslaan voor toekomstig gebruik

Nog een voordeel van big bags is dat je ze na gebruik op kunt vouwen en makkelijk op kunt slaan in je schuur of garage, of op zolder. Wanneer je veel big bags hebt kun je ze ook opslaan voor latere projecten. Het materiaal blijft lang goed maar bewaar het wel binnen en stel het niet te lang bloot aan zonlicht. Dan kan het materiaal broos worden en verliest het zijn sterkte. Heb je veel big bags om op te slaan? Gebruik dan een balenpers om het pakket samen te drukken. Zo nemen de zakken nauwelijks plek in!

Hergebruiken in de tuin

Een gebruikte big bag kan ook een prima tweede leven in de tuin krijgen. bijvoorbeeld als verhoogd bloembed. Je kunt er veel aarde in kwijt en het materiaal laat wel water door. Zo creëer je vooral in een kleinere tuin meer diepte en hoogte en lijkt de tuin een stuk groter. Je kunt een big bag ook gebruiken om een composthoop mee te maken.