Duurzaam Vandaag
Image default
Woning en Tuin

Een boomstronk laten verwijderen

Veel mensen denken dat het een boomstronk verwijderen eenvoudig is. Wellicht lijkt het eenvoudig, maar dat is het zeker niet. Wanneer mensen daar achter komen dan is de keuze vaak al snel gemaakt. Namelijk de keuze: een boomstronk laten verwijderen.

Voor het laten verwijderen van een boomstronk wordt vaak een boomverzorger ingehuurd, maar ook hoveniersbedrijven zijn vaak in te huren wanneer er een boomstronk verwijderd moet worden. Wanneer de boomstronk niet te groot is en er waarschijnlijk geen machines nodig zijn dan kunt u ook overwegen om een tuinman in te huren die het verwijderen van de boomstronk met de hand zou kunnen uitvoeren. Voor het verwijderen van een grote en zware boomstronk is het in ieder geval aan te raden om een specialist in te huren.

Boomstronk verwijderen stap voor stap

Een specialist zal allereerst de situatie komen bekijken. Daarbij wordt bekeken hoe groot de boomstronk is en wordt een inschatting gemaakt van de grootte van de boomwortels. Ook wordt er bekeken of de tuin toegankelijk is voor bijvoorbeeld het inzetten van een stronkenfrees. Het verwijderen van een boomstronk met een stronkenfrees is namelijk het meest efficiënt. Wanneer de tuin toegang voor een stronkenfrees kan verlenen zal die methode gekozen worden, maar wanneer dat niet het geval is zal de boomstronk met de hand verwijderd moeten worden.

Er zijn drie methodes voor het verwijderen van een boomstronk

Zoals hierboven al beschreven is is het verwijderen van een boomstronk met een stobbenfrees de meest efficiënte methode. Een stobbenfrees kan namelijk onder het maaiveld werken en verpulverd daarbij meteen alle boomwortels inclusief de boomstronk zelf.

Wanneer de boomstronk niet te groot is dan bestaat er ook nog de mogelijk om de boomstronk uit de grond te trekken. Dat gebeurd meestal met behulp van een kleine tractor of een ander sterk voertuig. Om deze methode toe te kunnen passen is er wel voldoende ruimte nodig. Het riskante aan deze methode is dat de kabel los kan schieten en andere objecten zou kunnen beschadigen.

De laatste methode is het verwijderen van een boomstronk door deze uit te graven. Deze methode wordt vaak toegepast wanneer coniferen verwijderd moeten worden, maar deze methode wordt dus ook toegepast bij het verwijderen van stronken van normale bomen. Deze methode is alleen wel erg arbeidsintensief omdat alle wortels met de hand of met een zaagmachine doorgezaagd moeten worden.

https://www.vergelijkhoveniers.nl/boomstronk-verwijderen/