Duurzaam Vandaag
Image default
Verbouwen

Zo voorkom je het omvallen van steigers

Steigers worden steeds meer gebruikt, maar er ontstaan ook steeds meer ongelukken met steigers die omvallen. Het komt steeds vaker voor in het nieuws dat er een steiger is omgevallen en dat er gewonde bij betrokken zijn. Het omvallen van een steiger is om meerdere redenen gevaarlijk, het is niet alleen voor de mensen die op de steiger aan het werk zijn maar ook voor de mensen die die er dichtbij in de buurt staan. Een omgevallen steiger kan voor veel schade zorgen, daarom is het van groot belang dat de steiger op de juiste manier wordt opgebouwd en op de juiste manier gebruikt wordt. Het is ook van belang dat je de steiger stabiliseert en je kan het ook nog aan de muur bevestigen. Alleen op deze manier en met behulp van de juiste accessoires zijn Rolsteigers beschermd tegen het omvallen, omwaaien of kantelen. Een juist opgebouwde rolsteiger waarbij de verplichte veiligheidsvoorschriften zijn gehanteerd valt of waait niet om. 

 

Redenen waarom rolsteigers om kunnen vallen 

Er zijn een aantal redenen waarom een rolsteiger kan omvallen zoals zoals een verkeerd opgebouwde rolsteiger, de rolsteiger is niet compleet, de onderdelen zijn versleten, de steiger staat op een ongelijke plek, gebruik bij verkeerde weersomstandigheden, het is niet op de rem gezet voor het gebruik, verkeerde stabilisatie of helemaal geen stabilisatie, de afstand tussen de rolsteiger en de gevel zijn te groot, het beklimmen van de rolsteiger aan de buitenkant, of een verkeerde belasting op de rolsteiger. 

 

Het correct opbouwen van de rolsteiger 

Een veilige stabiele steiger begint bij het opbouwen van de steiger. Tijdens het opbouwen van de steiger moet er altijd handleiding van de fabrikant op de bouwplaats aanwezig zijn. Ook hoort er een instructie te zijn voor de bouwer die goed te begrijpen is.