Duurzaam Vandaag
Image default
Sport

Waarom is het goed voor je gezondheid om meer te bewegen?

Voldoende bewegen en gezond eten zijn de twee belangrijkste pijler van een gezonde levensstijl. Uiteraard is voldoende slaap ook van groot belang, maar zonder de juiste voeding heeft goede slaap ook weinig tot geen effect. Het is natuurlijk niet de bedoeling om laat naar bed te gaan en vroeg weer op te staan, want ook voor je mentale gezondheid is voldoende slaap essentieel. Omdat de juiste voeding is ook voldoende slaap voor velen niet direct een probleem vormt en voldoende of meer te bewegen wel, gaan we in dit artikel wat verder in op hoe jij ervoor te kunt zorgen dat je meer gaat bewegen en vertellen we je ook waarom het zo belangrijks is voor je gezondheid.

 

Hart, bloedvaten en bewegen

Wanneer we gaan bewegen, hebben onze spieren energie nodig. Dit gebeurt doordat je lichaam er onder andere voor zorgt dat er meer brandstof en ook zuurstof via je bloed, naar de spieren moet worden gepompt. Het is dus ook niet zo heel vreemd dat onze hartslag tijdens het sporten omhoog gaat. Doordat het hart sneller klopt, wordt ons bloed sneller door onze aderen gepompt, waardoor de zuurstof sneller bij onze spieren is. Naast het feit dat ons hart haar best doet om harder te werken, is er nog iets dat op datzelfde moment in ons lichaam plaatsvindt. Door te bewegen verandert de verdeling van het bloed in ons lichaam namelijk. Zo gaat maar liefst 80 procent van het bloed naar de spieren, iets wat in rusttoestand maar 20 procent is.

Goed voor onze spieren en gewrichten

Vooral wanneer je ouder wordt, is het belangrijk om je spieren en gewrichten soepel en sterk te houden. Dit voorkomt namelijk de kans op blessures bij een eventueel vervelend ongelukje. Uiteraard kan een fysiotherapie consultatie in Utrecht soms nodig zijn om een bepaald probleem te kunnen verhelpen, maar door voldoende beweging, zorg je er wel voor dat de kans op erger afneemt. Wel is het aan te raden om op oudere leeftijd niet meer zo intensief te sporten, als dat je dat waarschijnlijk jaren geleden deed. Twijfel je over de vitaliteit van je lichaam en vraag jij jezelf af of je bepaalde oefeningen nog wel op dezelfde intensiteit kunt blijven doen, dan is een bezoekje aan Alpha Fysiotherapie een verstandige keuze. Zij kunnen je namelijk voorzien van een passend advies en samen met jou kijken naar een passende schema om veilig, maar toch goed te kunnen trainen.

Onze longinhoud verbetert

Op het moment dat je meer gaat bewegen, zal je merken dat je ook meer zuurstof nodig hebt. Niet voor niets komt hier dan ook de term ‘buiten adem’ vandaan. Deze zuurstof is nodig om ervoor te zorgen dat onze spieren goed kunnen functioneren. Door de juiste ademhaling kunnen we dit proces versnellen. Dit zorgt er namelijk voor dat we zuurstof uit de lucht halen en direct kan worden opgenomen in onze spieren. Het is daarom ook niet zo vreemd dat je je vooral in het begin van een workout wat zwaarder voelt. Dat heeft er namelijk mee te maken dat het lichaam even nodig heeft om de ademhaling op pijl te krijgen.