Duurzaam Vandaag
Image default
Industrie

Wat doet een ingenieursbureau in de civiele techniek?

Een ingenieursbureau Rotterdam is gespecialiseerd in civiele techniek. Dit betekent dat zij zich voornamelijk bezig houden met het ontwerpen en uitvoeren van bouwkundige projecten. Deze projecten hebben voornamelijk betrekking op wegenbouw, bruggen, havens, kanalen, dammen en kademuren. In dit artikel lees je meer over de taken en de werkzaamheden van ingenieurs.

Wat doet een civiel ingenieur?

Ingenieursbureau in de civiele techniek houdt zich bezig met het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van (openbare) werken. Denk hierbij aan wegen, bruggen, tunnels, waterwerken, kades en dijken. Een ingenieursbureau is dan ook gespecialiseerd in constructies die sterkte moeten hebben en/of te maken hebben met water of andere vloeistoffen. Civiel ingenieursbureau’s zijn er in alle soorten en maten. Er zijn grote ingenieursbureaus die werken voor de overheid of gemeenten. Deze ingenieursbureaus kunnen honderden ingenieurs in dienst hebben en zijn vaak gevestigd in grote steden. Daarnaast zijn er ook kleine ingenieursbureau’s die zich richten op particuliere opdrachtgevers of bedrijven.

Verschillende taken

Het werk van een ingenieur is heel divers. Ingenieurs werken niet alleen aan het ontwerp van een project, maar ook aan de uitvoering ervan. Dit houdt in het toezicht houden op de bouw, het schrijven van rapporten en het bijhouden van budgetten. Een ingenieur is dan ook vaak werkzaam op de bouwplaats, maar ook in kantooromgevingen. Het werk van een ingenieur is afwisselend en uitdagend. Civiele ingenieurs zijn onmisbaar in onze maatschappij. Zonder ingenieurs zou er geen infrastructuur zijn waar we dagelijks gebruik van maken. Ingenieurs zorgen ervoor dat deze constructies veilig en duurzaam zijn.

Ingenieur worden

Wanneer je ingenieur wilt worden dan is een hbo-opleiding civiele techniek aan te raden. Tijdens deze opleiding leer je alles over het ontwerpen, bouwen en onderhouden van (openbare) werken. Je kunt deze opleiding volgen aan verschillende technische universiteiten en hogescholen. Daarnaast is het mogelijk om een masteropleiding civiele techniek te volgen. Hierna kun je aan de slag als ingenieur in de civiele sector of in een ingenieursbureau.