Duurzaam Vandaag
Image default
Groothandel

Grafmonument of uitvaart niet kunnen vinden

Verdwaald op de verkeerde begraafplaats

Bezoekers wanhopig op zoek naar een grafmonument of begrafenis; ronddolend op de verkeerde begraafplaats . Zelfs een uitvaart hierdoor missen. In Den Haag weten ze niet beter. Twee naast elkaar gelegen begraafplaatsen lijken qua naam en uiterlijk zo op elkaar dat bezoekers voortdurend in verwarring zijn En dat al voor 150 jaar. Wat is hier aan de hand?

Grafmonumenten

Beide begraafplaatsen lijken op elkaar niet alleen in naam maar ook in vormgeving. De grafzerken en gedenktekens liggen onder oude bomen aan statige lanen en kronkelende paden. De verstilde oude begraafplaatsen zouden zo in een laat romantisch beeld uit de 19e eeuw passen.

Kerkhoven moet wijken –  begraafplaatsen ontstaan

Napoleon bepaalde dat kerkhoven (gelegen naast een kerk in de stad) geruimd moesten worden vanwege hygiëne. Er moesten begraafplaatsen buiten de stadsgrenzen komen.  Kerkhoven werden ondanks protesten verplicht geruimd en aan de rand van de stad werden nieuwe begraafplaatsen aangelegd.

Begraafplaatsen

Begraafplaatsen “Nieuw Eykenduynen”  en “Oud Eik en Duinen” liggen pal naast elkaar.  Medewerkers van Yarden en Monuta die de begraafplaatsen beheren zijn inmiddels wel wat gewend en verwijzen regelmatig naar de buren. Meestal komt het wel goed ook al komt het regelmatig voor dat iemand hierdoor te laat is voor een uitvaart of begrafenis.

Waarom lijken de namen van de twee begraafplaatsen zo veel op elkaar?  Nieuw Eykenduynen en Oud Eik en Duinen

Herkomst namen begraafplaats

Omroep West deed op verzoek van een luisteraar navraag bij de beheerders. Die bleken zelf geen idee te hebben waar de namen vandaan kwamen.

De naam op zich doet vermoeden dat de aanwezige duinen en eikenbomen de inspiratiebron waren.

Een boek dat de mysterieuze titel ‘Het raadsel van Nieuw Eykenduynen’ draagt bracht nieuw licht op de zaak. De ontstaansgeschiedenis van de begraafplaats komt in dit boek aan de orde.

Volgens de schrijver was in de negentiende eeuw de reeds bestaande begraafplaats Oud Eik en Duinen bijzonder gewild en geliefd bij de Haagse burgerij. De Engelse landschapsstijl met oude bomen en statige lanen en kronkelige paden pasten goed bij de romantische sfeer van die tijd.

Moordende concurrentie?

Concurrentie is van alle tijden,  want vlak naast de populaire begraafplaats Oud Eik en Duinen begint een concurrent een nieuwe begraafplaats. Dit particuliere initiatief van A. M. Maas Geesteranus wil zoveel mogelijk profiteren van het succes van zijn buurman en hij begint een bijna identieke begraafplaats die hij ook nog eens bijna hetzelfde noemt. De nieuwe  begraafplaats Nieuw Eijkenduijnen is een geducht concurrent voor de bestaande begraafplaats die nog lang niet vol was.  

Begraafplaats nog niet vol

Het bizarre is dat de oude begraafplaats nog lang niet vol lag,  en is dat tot op de dag van vandaag nog steeds niet.  “We hebben nog genoeg plek”, zegt Erasmus Laurentius (uitvaartorganisatie Monuta) tegen omroep West.

Luie typist?

Dan is er ook nog de verwarring in de schrijfwijze die een aantal keren is veranderd door een luie typist.

De grootste naamsverandering was in 1911. Tot dan toe heette de begraafplaats in alle notulen “Nieuw Eijkenduijnen” (met een ij) Maar door de opkomst van de typmachine en een nogal luie typist (?) brengen verandert dat. Vanaf dat dan wordt de begraafplaats plots als “Nieuw Eykenduijnen” (met een y) geschreven. Dat scheelde de typist een letter tikken! Hoe lui kun je zijn?

Dat vermoedt tenminste archivaris en schrijver van het boek ‘’Het raadsel van Nieuw Eykenduynen’. Guus Maas Geesteranus familie van de oorspronkelijke oprichter van Nieuw Eykenduynen beschreef hierin het ontstaan van de begraafplaats.

Memorabel Afscheidsmonumenten

Voor als u geen standaard grafsteen of grafmonument wilt. Memorabel realiseert stijlvolle moderne grafkunst. Ook bijzondere en eigentijdse gedenktekens voor een kindergraf of een babymonumentje. We maken ontwerpen die aansluiten bij uw verhaal, wensen en eisen. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van RVS, corten of glas? Bekijk de website van memorabel.nl of maak een afspraak.

Bel 0320-218676 of stuur een e-mail naar info@memorabel.nl. Ik luister aandachtig en met respect zodat ik uw wensen zorgvuldig kan vertalen naar een bijzonder en persoonlijk gedenkteken. Graag adviseer ik u over een persoonlijke grafsteen of grafmonument. Neemt u contact op voor een vrijblijvend kennismaking.

 

Jeroen Stok

Jeroen is beeldhouwer en ontwerpt naast grafkunst ook RVS sculpturen en tuinbeelden. Gestileerde moderne kunstwerken die een opvallend lichte en positieve uitstraling hebben.

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

https://www.memorabel.nl/