Duurzaam Vandaag
Image default
Gezondheid

Wat je MOET weten over een leververvetting

Wist u dat uw lever in slechts twee tot drie decennia van ongezond eten en drinken kan veranderen van een gezond orgaan in een vet orgaan? Zo niet, dan nu wel. En het is cruciaal om daar alles over te weten. Want een ongezonde lever is een serieuze zaak. Het brengt je in gevaar voor verschillende aandoeningen, waaronder niet-alcoholische vette leverziekte, ook wel steatohepatitis of leversteatose genoemd. In dit artikel leest u alles wat u moet weten over leververvetting en symptomen, de oorzaken en gevolgen ervan, en hoe u leververvetting kunt voorkomen en behandelen als u er al last van heeft.

 

 

Wat is leververvetting?

Laten we eerst verduidelijken wat we bedoelen met, en bespreken waarom we het hebben over, “leververvetting”. Leververvetting is de ophoping van vet in je levercellen. De lever is het grootste interne orgaan in uw lichaam. Het vervult vele belangrijke functies in het lichaam, zoals eiwitsynthese, koolhydraatstofwisseling en ontgifting. Leververvetting is een aandoening waarbij de leverstofwisseling is verstoord, wat leidt tot een overmatige ophoping van vet in de levercellen. De aandoening doet zich voor wanneer vet zich in de lever ophoopt boven de normale opslagcapaciteit. Daardoor kan de lever niet meer goed functioneren. Dit kan leiden tot leverschade en in zeldzame gevallen tot leverfalen. Verschillende soorten mensen lopen het risico een vervette lever te ontwikkelen. Enkele van de belangrijkste risicofactoren zijn overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk, genetische veranderingen en een ongezond dieet dat rijk is aan verzadigde vetten.

 

Hoe wordt uw lever vet?

Je lever is een veelzijdig orgaan dat veel voor je doet. Naast het beheren van je bloedsuiker en het afgeven van chemicaliën om gifstoffen en bacteriën af te breken, kan hij ook extra energie opslaan in de vorm van vet. Dat is een goede zaak als je een periode doormaakt van hoog calorieverbruik door dieet of training en een reservebrandstof nodig hebt. Maar bij sommige mensen, vooral bij mensen met een stofwisselingsstoornis zoals diabetes type 2, kan dit extra vet zich zodanig ophopen dat de leverfunctie wordt aangetast. Veel mensen zijn bekend met het begrip “leververvetting” in de context van alcoholmisbruik, waarbij de term verwijst naar de leverschade die wordt veroorzaakt door een overmatige vetophoping in de levercellen als gevolg van de consumptie van grote hoeveelheden alcohol. Maar bij mensen zonder ernstig alcoholprobleem is leververvetting niet het gevolg van te veel drinken, maar van te veel eten en te weinig bewegen.

 

De gevaren van leververvetting.

De aandoening zelf is zelden fataal, maar kan het begin zijn van ernstige gezondheidsrisico’s. Leververvetting kan leiden tot niet-alcoholische vette leverziekte (NAFLD). Leververvetting kan ook uw risico op andere ernstige gezondheidsproblemen verhogen, waaronder hartaandoeningen, diabetes, leverkanker en beroerte. Zonder behandeling kan NAFLD leiden tot fibrose, of littekenvorming in de lever, wat uiteindelijk kan leiden tot cirrose. Cirrose is een ernstige maar mogelijk omkeerbare aandoening waarbij gezonde levercellen afsterven en worden vervangen door vezelig weefsel. Hoewel de meeste functies van de lever in het beginstadium van cirrose intact blijven, kan de aandoening uiteindelijk leiden tot leverfalen en overlijden als deze niet wordt behandeld.

 

Diagnose en behandeling van leververvetting

Als u tekenen van leververvetting vertoont, zal uw arts eerst een lichamelijk onderzoek uitvoeren, gevolgd door bloedtests om te controleren op afwijkingen van de leverenzymen. De tests zijn niet specifiek voor leververvetting, dus andere ziekten, zoals auto-immune hepatitis, kunnen dezelfde resultaten opleveren. Als uw arts vermoedt dat u leververvetting hebt, kan u worden gevraagd om een leverbiopsie. Tijdens deze procedure neemt uw arts een klein monster van het leverweefsel en onderzoekt dit in een laboratorium om te zien of er sprake is van leververvetting. Als bij u leververvetting wordt vastgesteld, krijgt u een caloriearm dieet en lichaamsbeweging voorgeschreven. U kunt ook bepaalde medicijnen voorgeschreven krijgen om de onderliggende oorzaak te behandelen.

 

Slotwoorden

De lever is het belangrijkste stofwisselingsorgaan van het lichaam, verantwoordelijk voor het metaboliseren van voedingsstoffen, het afbreken van gifstoffen en het produceren van eiwitten die het bloed helpen stollen. Als hij beschadigd raakt, kunnen de gifstoffen die hij gewoonlijk afbreekt, zich ophopen in de bloedbaan en een hele reeks symptomen veroorzaken, van vermoeidheid en hoofdpijn tot buikpijn en diarree. Als u tekenen van leververvetting vertoont, zal uw arts eerst een lichamelijk onderzoek uitvoeren, gevolgd door bloedtests om te controleren op afwijkingen van de leverenzymen. De tests zijn niet specifiek voor leververvetting, dus andere ziekten, zoals auto-immune hepatitis, kunnen dezelfde resultaten opleveren. Als uw arts vermoedt dat u leververvetting hebt, kan u worden gevraagd om een leverbiopsie. Als bij u leververvetting wordt vastgesteld, krijgt u een caloriearm dieet en lichaamsbeweging voorgeschreven. U kunt ook bepaalde medicijnen voorgeschreven krijgen om de onderliggende oorzaak te behandelen.

https://www.dietistmandybreure.nl