Duurzaam Vandaag
Image default
Gezondheid

10 tips voor duurzaamheid

 

We willen allemaal van de wereld een betere plek maken. We willen ons steentje bijdragen aan het behoud van onze planeet en haar vele hulpbronnen. Maar soms is het moeilijk om te weten waar te beginnen. Hier zijn 10 tips voor een duurzamer leven!

Tip #01: Verminder je consumptie.

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar hoe minder je consumeert, hoe minder je zich zorgen hoeft te maken over afval. Probeer alleen te kopen wat je nodig hebt en let op de verpakking.

Tip #02: Hergebruik wat je kunt.

Er zijn zoveel dingen die we één keer gebruiken en dan weggooien – zoals plastic tassen en waterflessen. Probeer in plaats daarvan zoveel mogelijk dingen te hergebruiken. Neem je eigen tas mee als je boodschappen doet en vul je waterfles bij in plaats van telkens een nieuwe te kopen.

Tip #03: Recycle wat je niet meer kunt hergebruiken.

Als je iets niet meer kunt hergebruiken, recycle het dan! Er zijn veel verschillende soorten recyclebare materialen, dus neem contact op met je plaatselijke recyclingcentrum om te zien wat ze accepteren.

Tip #04: Stap over op groene energie

Overschakelen op groene energie is een geweldige manier om je CO2-voetafdruk te verkleinen. Je kunt overschakelen op hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- of windenergie, of je kunt groene stroom kopen van je plaatselijke energiebedrijf. 

Tip #05: Rijd minder.

Autorijden produceert broeikasgassen, die bijdragen aan klimaatverandering. Probeer waar mogelijk te lopen, te fietsen of het openbaar vervoer te nemen. Als je toch moet rijden, probeer dan te carpoolen met vrienden of collega’s.

Tip #06: Eet duurzaam gekweekt vlees en duurzame producten.

Het eten van duurzaam gekweekt vlees en duurzame producten is een geweldige manier om uw impact op het milieu te verkleinen. Zoek naar biologisch voedsel dat gekweekt zonder pesticiden of kunstmest. Nog beter zijn vegetarische producten.

Tip #07: Gebruik minder water en energie

Water is een kostbare hulpbron, en we moeten er verstandig mee omgaan. Neem kortere douches, draai de kraan dicht als je je tanden poetst, en besproei je gazon spaarzaam. Wat betreft gas en licht is het belangrijk om goed te isoleren en te ventileren. Naast gewone ventilatie is het goed om af en toe eens goed door te luchten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld raamuitzetters om dit goed te beheersen.

Tip #08: Verminder je afval.

Het produceren van afval kost energie en grondstoffen. Probeer de hoeveelheid afval die je produceert te verminderen door voedselresten te composteren en papier, plastic en metaal te recyclen.

Tip #09: Informeer jezelf over duurzaamheid.

Hoe meer je weet over duurzaamheid, hoe gemakkelijker het zal zijn om milieuvriendelijke keuzes te maken in je leven. Lees boeken, artikelen en blogs over duurzaam leven – er is veel goede informatie te vinden!

Tip #010: Raak betrokken.

De beste manier om een verschil te maken is door betrokken te raken. Word lid van een plaatselijke milieugroepering, of begin je eigen groep! Er zijn veel manieren om een verschil te maken, en alle kleine beetjes helpen.