Duurzaam Vandaag
Image default
Financieel

Uw huis verduurzamen? Dit zijn de subsidiekansen

Nu u het hele jaar nog nooit zo vaak heeft thuisgezeten begint het misschien te kriebelen. Zeker met de extra kou buiten wordt het misschien tijd om de woning comfortabeler te maken. Dit is nog duurzaam en goed voor het milieu ook. Maar ondersteunt de overheid nog het verbeteren van de woning? Het antwoord in het kort is: Ja, door middel van de ISDE subsidie. In dit blog kort de kansen van deze subsidieregeling op een rij.

De woning isoleren met subsidie

De ISDE subsidie maakt het mogelijk wanneer u uw woning isoleert een subsidie te ontvangen. Inmiddels hebben veel mensen hun enkel glas wel vervangen of een keer de gevel aangepakt, maar uit onderzoeken blijkt dat er zeker nog 12 miljoen isolatie ingrepen nodig zijn in heel Nederland! Door deze ingrepen zou het energieverbruik sterk afnemen. Dit laatste is precies waar de rijksoverheid op inzet. Met alle klimaatdoelstellingen is het van belang dat u als woningeigenaar minder energie gaat verbruiken.

Deze subsidie isolatie kan oplopen tot 20% van de aanschafkosten. Dit geeft dus meer comfort en ook nog eens een snellere terugverdientijd. Als u in aanmerking wilt komen voor deze subsidie moet u wel samenwerken met een bouwbedrijf. U kan helaas geen subsidie ontvangen als u zelf de isolatie aanschaft en aanbrengt. Daarbij is het opletten dat u binnen 12 maanden na de plaatsing van uw isolatie de subsidieaanvraag doet. Het bouwbedrijf moet aan u dan een uitvoerdersformulier geven. Dit document laat zien wat er geplaatst is en dat het voldoet aan de subsidie-eisen.

Van het aardgas af

Als u eenmaal uw energieverbruik hebt verminderd dan is een van de vervolgstappen het duurzaam opwekken van energie door bijvoorbeeld zonnepanelen of overstappen op een aardgasvrij alternatief. Aardgasvrije alternatieven worden ook in 2021 gesubsidieerd. Zo is er een subsidie warmtepomp beschikbaar. Het voordeel aan een warmtepomp is dat dit systeem in de zomer ook kan koelen.

Naast de warmtepomp is er ook subsidie voor aansluiten op een warmtenet of het aanschaffen van een zonneboiler. Op deze manier is bijna iedere woningverbetering subsidiabel geworden in 2021.