Duurzaam Vandaag
Image default
Eten en drinken

Zelf rijstwijn maken met gistballen

Rijstwijn is een klassieke Chinese drank, al gevonden in aardewerk kruiken in een Neolithisch dorp in Noord-China, gedateerd rond de 9.000 jaar geleden. Dus je zou denken dat het een eenvoudig drankje is om te maken, en inderdaad heb ik na een beetje experimenteren een zeer eenvoudige manier gevonden om het te maken.

De meest makkelijke manier om rijstwijn te maken ooit: rijst, pot en gistballen.

De ingrediënten zijn vrij eenvoudig, maar het is belangrijk om het juist te doen. Eerst heb je rijst nodig, en je moet rijst gebruiken met een hoog gehalte aan koolhydraten zoals kleefrijst.

Laat de rijst 4-5 uur of een nacht weken. Giet af en spoel een paar keer tot het afgespoelde water vrij helder is en stoom de rijst in een rijstkoker, en laat deze vervolgens afkoelen.

Vervolgens maak je de gistballen, ook wel yeast balls of ragi geheten, fijn. Ik haal ze bij starterculturen.nl, de grootste Europese webwinkel voor thuisfermenteerders. Doe ze in een plastic zak en plet ze met bijvoorbeeld een vork. Neem nu een grote glazen pot die je kan afsluiten met een kaasdoek of een deksel met waterslot en doe een beetje van de afgekoelde rijst in de pot. Voeg vervolgens een beetje van het geplette gistpoeder toe, nog wat rijst, enzovoort, en meng het geheel door elkaar. Sluit de pot af met het deksel of de doek en zet het in een donkere warme hoek om te gisten.

Let op: alles wat de gefermenteerde rijst aanraakt in elk stadium moet absoluut schoon en gedesinfecteerd zijn want de geringste verontreiniging kan je hele pot in een oogwenk bederven.

Na een paar dagen zal de rijst zoet ruiken en zal er vloeistof zichtbaar zijn die je al kunt proeven. Gedurende de volgende weken zal de rijst blijven gisten en na een week of drie zal er nog slechts wat rijst drijven aan het oppervlak van je rijstwijn. Je kunt het langer laten gisten als je dat wilt. Zodra de gisting is voltooid, scheid je de vloeistof van wat er van de rijst is overgebleven met behulp van een kaasdoek of een zeef. Doe het nu in een mooie fles en bewaar het in de koelkast om de gisting te stoppen.

Meng met wat kiwi en het is nog gezond ook!