Duurzaam Vandaag
Image default
Eten en drinken

Op duurzame wijze van je lekkere frietje genieten? Kies voor papieren puntzakken!

Traditioneel eten we een frietje uiteraard uit een puntzak en met onze handen. Vandaag de dag vind je nog veel snackbars en cafetaria’s die hun patatje serveren in een bakje van plastic. Helaas, want dat is niet erg milieuvriendelijk. Het eten van je frietje uit een puntzak van papier biedt niet alleen meer ervaring, het is ook nog eens een stuk beter voor het milieu. Ook is een papieren puntzak een stuk beter voor de patat dan een bakje van plastic. In dit artikel gaan we dieper in op de papieren puntzak en beantwoorden we enkele veelgestelde vragen rondom dit onderwerp. Zo kun je denken aan vragen als: wat maakt een papieren puntzak duurzaam en waarom is het eigenlijk beter voor je patatje. 

Puntzakken vs plastic bakjes: waarom zijn papieren puntzakken duurzamer? 

We beginnen met het beantwoorden van een belangrijke vraag. Waarom zijn papieren puntzakken eigenlijk duurzamer dan plastic patatbakjes. Om deze vraag te kunnen beantwoorden zetten we de papieren puntzakken af tegen de plastic patatbakjes: wat is het verschil in het impact dat ze hebben op het milieu. We hebben de belangrijkste nadelen van plastic bakjes hieronder voor je op een rij gezet.  

  • Het productieproces van plastic patatbakjes is verantwoordelijk voor veel CO2-uitstoot. 

  • Bij hetzelfde productieproces wordt er veel grijze energie en water verbruikt. Het verbruik van grijze energie is niet duurzaam, omdat het fossiele brandstoffen zijn. Dit zijn brandstoffen die op den duur opraken. Ook het gebruik van veel water is niet erg duurzaam aangezien er op veel plekken in de wereld een tekort aan water is. 

  • Het productieproces van plastic vindt doorgaans plaats in verre landen waarbij de arbeidsomstandigheden slecht zijn. 

  • Doordat plastic wordt geproduceerd in verre landen moet het getransporteerd worden per schip of vliegtuig. Ook dit zorgt voor de nodige CO2-uitstoot. 

  • Doordat plastic niet biologisch afbreekbaar is komt het veelvuldig in de natuur terecht. Zo heeft het bijvoorbeeld gezorgd voor de plastic soep. Dit is een ophoping van plastic in onze oceanen, met de nodige gevolgen voor mens, dier en klimaat. 

Zoals je ziet kleven er nogal wat nadelen aan het gebruik van plastic. Maar, hoe zit dat dan met papieren puntzakken? 

  • De puntzakken van papier worden gemaakt van speciaal FSC® gecertificeerd papier. Dit is een soort papier dat wordt gemaakt van bossen die duurzaam worden beheerd. 

  • Deze papiersoort wordt dichtbij huis gemaakt, waardoor ze niet met milieuvervuilende transportmogelijkheden hier naartoe moeten worden getransporteerd. 

  • FSC® gecertificeerd papier is geheel biologisch afbreekbaar en daardoor zorgt het niet voor schade aan het milieu. 

Wat maakt dat de papieren puntzakken goed zijn voor je patat? 

Uiteraard is het belangrijk dat de puntzakken duurzaam zijn. Maar, het gaat er ook zeker om dat je een product aflevert bij je klant dat goed is. Daarom gaan we ook dieper in op de vraag: waarom zijn papieren puntzakken goed voor je patat. Het papier waarvan de papieren puntzak wordt gemaakt is zodanig geproduceerd dat het ervoor zorgt dat je patatje langer warm blijft. Zodoende kunnen klanten langer genieten van een warm patatje. Daarnaast is het papier vetwerend, zodoende krijgen de klanten geen last van vette handen. Oftewel: genoeg redenen om over te stappen van plastic patatbakjes naar papieren puntzakken. 

 

https://takeaware.nl/