Duurzaam Vandaag
Image default
Bloemen

Wilde bloemen in de tuin

Het wilde bloemenmengsel kan je in je tuin zaaien voor mooie wilde bloemen. Ook kan je een leuke bodembedekker vinden. Wilde bloemenmengsels zijn er als eenjarige bloem, maar ook als meerjarige bloem. Bij meerjarige bloemenmengsels kan het voorkomen dat er in het eerste jaar minder bloemen bloeien. Sommige zaden hebben eerst een koude periode nodig om te kiemen. 

 

Bloemenmengsels voor bijen en vlinders

 

Speciaal voor bijen en vlinders zijn er bloemenmengsels samengesteld. De bijen en vlinders komen bloemen tekort. Deze mengsels zijn samengesteld zodat er niet te veel nagedacht hoeft te worden over welke bloemen goed zijn voor de bijen en vlinders. Ook zijn het dan niet alleen dezelfde bloemen, maar ook nog een leuk mengsel van mooie kleurrijke bloemen. Daar worden niet alleen de bijen en de vlinders blij van, maar wij mensen ook. 

 

Bloemenmengsels om de tuin op te fleuren

 

Door bloemenmengsels te zaaien krijg je veel mooie en kleurrijke bloemen in de tuin. Je kan ook meerdere soorten bloemenmengsels kiezen, dan krijg je echt een kleurrijke tuin. Je kan de bloemenmengsels op elkaar afstemmen in kleur. Maar ook kan je een bloemenmengsel nemen die je mooi vindt en een bloemenmengsel voor de bijen en de vlinders. Bijen en vlinders komen bloemen te kort en moeten vaak ver vliegen voordat ze weer bij de volgende tuin met voldoende bloemen zijn. Door de bloemenmengsels te combineren kan je je tuin dus niet alleen opfleuren met bloemen, maar ook met vlinders en bijen. 

 

Bloemenmengsels kan je zelf samenstellen

 

Een bloemenmengsel zelf samenstellen is ook mogelijk. Zo hoef je niet meerdere bloemenmengsels te zaaien. Door het zelf samen te stellen kan je de kleuren van de bloemen op elkaar afstemmen. Ook kan je kiezen voor wat je mooi vindt, of wat goed is voor de bijen en vlinders. Zo kan je een heel mooi cadeau samenstellen voor een dierbaar persoon. 

 

Hoe zaai ik bloemenmengsel?

 

Ga op zoek naar een plekje (het liefst) in de zon. Het beste werkt het zaaien van een bloemenmengsel op kale grond, dus niet op gras. Wel kan je gras kort maaien en het bedekken met nieuwe grond. Het zaaien van bloemenmengsels moet oppervlakkig gebeuren. Als de grond voor het zaaien al iets wordt losgemaakt is harken niet echt nodig en kan een regenbui al genoeg zijn. 

 

Welke soorten gazon zijn er?

 

Er zijn veel verschillende soorten gras. Zo is er gras om op te sporten, denk bijvoorbeeld aan voetbalvelden en hockeyvelden. Ook is er graszaad voor een speelgazon voor kinderen, onder de schommel of onderaan de glijbaan. Weidegras voor bijvoorbeeld paarden en koeien. Maar ook kruidig gras met kruiden en bloemen. In kruidig gras leggen bepaalde vogelsoorten graag hun eieren. 

Welk graszaad moet ik kiezen?

 

Als je gras in je tuin wilt moet je goed nadenken wat voor soort gazon je wilt en dan pas het graszaad kopen . Denk na over of je kinderen hebt en wilt, kinderen spelen graag op gras. Niet alle soorten gras zijn daarvoor geschikt. Wil je liever een mooi gazon om naar te kijken en loop je er niet zo veel op? Dan ga je op zoek naar een andere soort graszaad, iets wat niet al te snel groeit, maar wel mooi groen is en de bodem goed bedekt.