Duurzaam Vandaag
Image default
Bedrijven

Zijn airco’s duurzaam?

De duurzaamheid van een airco (airconditioning) hangt af van verschillende factoren, waaronder het type airco, het energieverbruik, de levensduur en de manier waarop deze wordt gebruikt en onderhouden. Hier zijn enkele aspecten om te overwegen:

  1. Energie-efficiëntie: Moderne airco’s zijn vaak energiezuiniger dan oudere modellen. Airco’s met een hoog SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) of EER (Energy Efficiency Ratio) zijn energie-efficiënter en dus duurzamer. In Europa wordt ook het energielabel (A+++ tot D) gebruikt om de energie-efficiëntie aan te geven.
  2. Gebruik van koelmiddelen: Airco’s gebruiken koelmiddelen die bijdragen aan de opwarming van de aarde. Oudere koelmiddelen, zoals R-22, hebben een hoge ozonafbrekende potentie. Nieuwere koelmiddelen, zoals R-410A en R-32, zijn minder schadelijk, maar nog steeds niet volledig milieuvriendelijk. De ontwikkeling van natuurlijke koelmiddelen (zoals CO2) biedt duurzame opties.
  3. Levensduur en onderhoud: Regelmatig onderhoud van de airco kan de levensduur van een airco verlengen en ervoor zorgen dat deze efficiënter werkt. Een langere levensduur betekent minder afval en minder frequente productie van nieuwe units.
  4. Slim gebruik: Het op een verstandige manier gebruiken van airco’s kan hun duurzaamheid verbeteren. Dit omvat het instellen van de temperatuur op een gematigd niveau, het gebruik van timers, en het zorgen voor goede isolatie en ventilatie van het gebouw om het energieverbruik te verminderen.
  5. Productie en afval: De duurzaamheid van een airco wordt ook beïnvloed door de milieuvriendelijkheid van het productieproces en de mogelijkheid om de materialen aan het einde van hun levensduur te recyclen.

Over het algemeen zijn airco’s niet per definitie duurzaam vanwege hun energieverbruik en de impact van koelmiddelen.

Echter, door te kiezen voor energie-efficiënte modellen, milieuvriendelijke koelmiddelen, regelmatig onderhoud en slim gebruik, kan de duurzaamheid aanzienlijk worden verbeterd.