Duurzaam Vandaag
Image default
Bedrijven

Wat voor verschillende soorten penselen zijn er?

Er is een groot aanbod aan verschillende soort kwasten, maar welke kun jij het beste gebruiken voor het maken van jouw schilderij? Hieronder vind je de verschillen die er zijn, zodat je precies weet welke penselen jij nodig hebt.

Verschillende vormen

Het belangrijkste verschil is de vorm van het penseel. Je hebt keuze uit ronde of platte kwasten, die ook weer een andere breedte kunnen hebben. Om te beginnen met het ronde penseel. Deze is perfect voor het schilderen van precieze details. Je kunt er puntjes en lijnen mee schilderen, die qua dikte afhankelijk zijn van hoeveel druk je op het penseel zet. Een soort ronde kwast is de kattentong. Deze is iets breder dan een normale ronde kwast, maar heeft wel afgeronde hoeken. Zo is het mogelijk om vormen te schilderen die heel organisch ogen. Daarom is dit penseel perfect voor het schilderen van bloemen, landschappen en portretten.

Dan heb je nog de platte kwast. Deze zijn handig voor het schilderen van vlakken en brede lijnen. Doordat een plat penseel niet is afgerond, kan je er veel strakkere lijnen mee maken. Een spalter is een grote, brede platte kwast, waarmee grote vlakken een eitje worden om te verven.

Andere structuur

Naast de vorm van de penselen, is de structuur van de haren ook belangrijk. Hierbij wordt er een verschil gemaakt tussen zachte en stevige haren. De zachte haren zijn goed voor het schilderen met dunne aquarel verf, terwijl de stevige haren het beste kunnen worden gebruikt voor dikke verf.

https://www.schildersezel-enzo.com/product-category/penselen/