Duurzaam Vandaag
Image default
Bedrijven

Rolluiken reinigen? Makkelijker dan je denkt!

Wilt u uw rolluik een langere levensduur geven? Zorg er dan voor dat uw rolluik schoon blijft. Dit kunt u gemakkelijk zelf thuis doen. Hier heeft u echter wel de juiste tools voor nodig, maar deze zijn makkelijk te verkrijgen. Door uw rolluik te reinigen zorgt u ervoor dat uw rolluik minder schimmel kan krijgen. Als een rolluik schoon is werkt deze ook optimaal en blijft het rolluik niet hangen of stroever rollen. Het ziet er ook verzorgder uit en straalt netheid uit. Door rolluiken schoon te houden voorkomt u extra kosten voor het repareren of het vervangen van uw rolluiken. Als u uw rolluiken reinigen aan een vakman overlaat betaalt u snel al tussen de 15 en 50 euro per vierkante meter. Vaak komen daar ook nog kosten bij voor service of dergelijke. Daarom raden wij u aan om eerst zelf uw rolluiken te reinigen en eventueel later door een vakman als het u zelf niet optimaal lukt.

 

Stap voor stap uw rolluiken reinigen

Stap 1: Voorbereiding Wanneer u elektrische rolluiken heeft moet u eerst de stroom eraf halen. Anders kunt u uzelf elektrocuteren. Voor rolluiken op een bovenverdieping kunt u heb beste gebruik maken van een ladder. Zorg ervoor dat u deze altijd op een stevige, effen ondergrond in een hoek van 75 graden tegen een vlakke muur zet. Kijk wel of u een emmer met warm water veilig op de trap kan vestigen. Eventueel kun je een bezem gebruiken om stof eraf te halen.

Stap 2: Buitenkant rolluiken reinigen Laat je rolluik volledig naar beneden zakken tot alle lamellen goed tegen elkaar zitten. Maak de lamellen schoon met een spons en lauw water met neutrale zeep. Vermijd agressieve reinigingsproducten. Deze kunnen vlekken veroorzaken.

Stap 3: Binnenkant rolluiken reinigen De enige manier om de binnenkant te reinigen is door het raam te openen. Wanneer er geen raam is moet u de rolluik demonteren. Wanneer uw rolluik los is kunt u de lamellen schoonmaken met lauw water en een spons. Laat de rolluiken volledig drogen voordat u deze weer monteert.

Stap 4: Bewegende delen reinigen De rubbers van de rolluikgeleiders kunt u met een sopje en spons schoonmaken. Smeer deze erna is met teflonspray. Vettige smeermiddelen worden afgeraden, dit trekt veel vuil aan.

Stap 5: Rolluiken waxen Dit hoeft eens per jaar. Wrijf de lamellen in met wax. Hierdoor zul je een stralend rolluik hebben met een extra beschermlaag tegen vuil.

 

https://lavarecleaningservice.nl/rolluiken-schoonmaken/