Duurzaam Vandaag
Image default
Bedrijven

Puntersloep biedt veel comfort

Wie een dagje naar Giethoorn gaat en daar de omgeving per boot wil verkennen kan naar elke bootverhuur Giethoorn gaan om een punter te huren. Punters zijn de traditionele boten, waar in Giethoorn mee wordt gevaren. Door de platte bodem zijn ze geschikt voor gebruik in ondiep water. Ze werden gebruikt voor het vervoer van allerlei producten, dieren en van groepen mensen. Iedereen in Giethoorn moest vroeger wel een eigen punter hebben, want de woningen zijn per boot beter te bereiken dan via de weg. Er zijn in het dorp uitsluitend voetpaden naar de woningen. Dat is nog steeds zo. 

Innovaties voor toeristen 

Sinds de punter veel wordt gebruikt door toeristen zijn er in de loop der tijd onderdelen aan de bootjes verbeterd. Wie met een punter een flinke tocht maakte kreeg op den duur last van de harde banken. Dat is opgelost door kussens mee te geven. Bagage kan tegenwoordig veilig worden meegenomen in afsluitbare houten kisten, die in de boot zijn ingebouwd. Je hoeft er dus niet meer op te letten bij een bezoek aan een terras. De grootste innovatie is afkomstig van punterwerf.com. Dat bedrijf heeft een nieuw vaartuig bedacht, de puntersloep. 

Veiliger en gezelliger 

Het verschil tussen een traditionele punter en de puntersloep is, dat de sloep iets korter en wat breder is. Daardoor is de sloep stabieler. Door de grotere breedte is het ook mogelijk om de bankjes in de boot anders te plaatsen. Traditioneel werden die tussen de zijkanten van de boot bevestigd. Je zat dus altijd achter elkaar. In de puntersloep zitten de banken aan de zijkanten. Dat is handiger, want daardoor kan iedereen die in de sloep zit de anderen aankijken tijdens het varen. De puntersloep is nog steeds wel een punter, maar dan één met extra comfort.