Duurzaam Vandaag
Image default
Bedrijven

ICT in onderwijs

Of het gebruik van ICT in het onderwijs wel of geen goed idee is, is tegenwoordig een discussie die al vaak gehouden is. Al veel bedrijven kunnen tegenwoordig niet meer zonder ICT, dus waarom het onderwijs niet ook digitaliseren? Het gebeurt al wel stap voor stap. Bijvoorbeeld door het plaatsen van smartboards in lokalen waar docenten het lesmateriaal op kunnen presenteren. Maar ook door gebruik te maken van digitaal lesmateriaal waar leerlingen de opdrachten op internet maken.

Iedereen heeft ooit wel eens een groepsproject moeten doen. Het is dan nooit het geval dat iedereen precies evenveel werk doet. Vaak komt het meeste werk en de grootste verantwoordelijkheid te liggen bij één persoon. Het is toch ideaal om dit project op een digitale werkplaats te maken waardoor de docent kan mee kijken met het proces. De docent kan dan zien wie wanneer welke onderdelen van het project heeft uitgevoerd. Het is dat voor de leerlingen niet meer mogelijk om het werk naar een van de medeleerlingen te schuiven en te profiteren van het werk van anderen.

Ook komt het vaak voor tijdens de lessen dat het tempo van de les erg hoog is. Er dient veel stof behandelt te worden en de leraar gaat als een speer door de behandelde stof. Het is voor de leerling handig om aantekeningen te maken over de gepresenteerde stof om hier naar terug te kijken bij het leren voor de toets. Alleen als de leerling alles moet opschrijven duurt dit veel langer dan het tempo waarop de leraar alles vertelt. Het zou vele malen sneller zijn als de leerling op zijn of haar laptop kan mee kijken met de presentatie en eventuele aantekeningen er bij kan typen.

Ook zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden voor het afnemen van toetsen op de digitale manier. Er zijn programma’s beschikbaar wat de leerling niet zelf kan afsluiten zodat afkijken niet mogelijk is. Bij problemen bij de ICT komt een netwerkbeheerder dit zo snel mogelijk oplossen. Kijkend naar bovengenoemde punten is het een goed idee om het onderwijs meer te digitaliseren.

http://www.danteck.nl